Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-02-02 12:39:55 +0200 Най-честа е непоносимостта към мляко, яйца, пшеница, ядки и риба. Кръвен тест от пъпната връв предвижда алергии

Кръвен тест от пъпната връв предвижда алергии

Кръвен тест от пъпната връв предвижда алергии 470 900
Най-честа е непоносимостта към мляко, яйца, пшеница, ядки и риба.

Обикновен кръвен тест при новородените може да предвиди дали детето ще развие хранителни алергии в по-късна възраст.

Свръхактивната имунна система при раждането може да доведе до непоносимост към мляко, яйца, пшеница, фъстъци, ядки, риба и ракообразни. Учените твърдят, че всичко това може да бъде „прочетено“ в пъпната връв, свързваща бебето с майчината утроба, разказва Daily Mail.

Пробивът може да спомогне за разработването на бъдещо лечение за новородени, което да ги предпази от хранителни алергии. Те се развиват, когато имунната система – защитната стена на организма срещу инфекции – по погрешка разпознава протеините като заплаха. В резултат, се освобождават химикали, които провокират появата на алергична реакция.

Проф. Лен Харисън от института за медицински изследвания в Мелбърн, Австралия „Уолтър и Елиза Хол“ казва, че в пъпната връв има имунитетен „подпис“, който може да идентифицира бебетата с риск от развитие на хранителни алергии. „Открихме връзка между децата, които са имали свръхактивни имунни клетки при раждането и развитието на алергии към мляко, яйца, фъстъци, пшеница и други базисни храни в първите години на живота им“, обяснява специалистът. Неговият екип е използвал данни от Австралийско здравно проучване, обхващащо над 1 000 жени и техните деца и насочено към алергични прояви и техните усложнения.

Медиците в Австралия признават, че хранителните алергии при децата са станали изключително често разпространени и към момента едно на всеки десет деца развива някакъв вид непоносимост през първите години от живота си.

Като следващо предизвикателство учените си поставят да разберат на какво се дължи свръхактивността на имунната система при някои новородени, тъй като именно това стои в основата на проблема.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори