Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-04-26 13:35:23 +0300 С наближаването на Великденските празници няма как да не ви попитаме дали обичате да си хапвате агнешко? Агнешко месо и бременност

Агнешко месо и бременност

Агнешко месо и бременност 470 900
С наближаването на Великденските празници няма как да не ви попитаме дали обичате да си хапвате агнешко?

Ако отговорът е да е важно да разберем дали е безопасно да се консумира агнешко по време на бременност?

 

Ползи за здравето от консумация на агнешко по време на бременност

Освен че е изключително вкусно, агнешкото месо е известно и с високо съдържание на полезни хранителни вещества. Ето някои от ползите за здравето от приема на агнешко:

  • Агнешкото е източник на протеини, което го превръща в подходяща храна по време на бременност, когато необходимостта от протеини е повишена. Това помага за растежа и развитието на вашето бебе.
  • Агнешкото е много богато на желязо, което поддържа нивото на хемоглобин. Хемоглобинът помага при образуването на червени кръвни клетки. Желязото, съдържащо се в агнешкото, се абсорбира лесно в тялото ви.
  • Високото количество цинк, съдържащо се в месото, помага за развитието на имунната система на вашето бебе, гарантира цялостния растеж заедно с клетъчното делене.
  • Агнешкото е богат източник на витамин B12, който поддържа нервната система здрава, подпомага образуването на червени кръвни клетки и предотвратява анемията.
  • Малките количества мед, съдържащи се в агнешкото подпомагат растежа на бебето.

 

Рискове от консумация на агнешко по време на бременност

Без съмнение агнешкото е богат източник на всички жизненоважни хранителни вещества, от които се нуждаете по време на бременност. Съществуват обаче няколко рискови фактора от приема на агнешко месо, които не могат да бъдат игнорирани напълно. Ето какво трябва да знаете за вероятните рискови фактори при ежедневно приемане на агнешко месо по време на бременност:

  • Агнешкото съдържа голямо количество холестерол и наситени мазнини, което може да доведе до значително повишаване на нивата на липидите в кръвта. Това със сигурност не е желателно при бременност, затова консумациято му не трябва да е всекидневна.
  • Агнешкото е богато на натрий и твърде прекомерната консумация може да повиши нивото на кръвното ви налягане по време на бременност, което да доведе до нежелани последици.
  • Хистамините в агнешкото месо могат да доведат до алергии при някои хора. Екземата е една от най-честите форми на алергии. В много редки случаи може да се стигне до кашлица, хрема и анафилактичен шок.

 

Превантивни мерки

Агнешкото месо е много калорично. Ако сте бременна трябва да го приемате умерено, за да избегнете дискомфорт като лошо храносмилане. Ето няколко предпазни мерки, които можете да предприемете:

  • Когато си хапвате агнешко, не забравяйте да пиете много вода.
  • Към агнешкото включете много зеленчуци и плодове, богати на калций, за да увеличите полезните хранителни вещества, които са важни за вашето бебе.
  • Когато готвите агнешко трябва да следвате препоръчаните указания за температура и време. Това ще гарантира, че сте приготвили месото на безопасна минимална вътрешна температура. Суровото и полусуровото месо не трябва да се консумират по време на временност заради опасността от токсоплазмоза, трихинелоза и др. Използването на термометър за месо е добър начин да се гарантира, че месото е преминало през необходимата термична обработка.

Здравословната диета по време на бременност е свързана с правилния баланс на витамини, фибри, минерали, протеини и мазнини. Ключът е умереността. Няма нужда да се притеснявате, ако един ден сте прекалили мъничко с любимото си агнешко. Просто си дайте почивка на следващия ден и хапнете нещо друго. Ако получите някакво хранително разстройство, повдигнете темата при следващото посещение при лекаря. Той може да ви помогне да създадете най-подходящия хранителен режим за вас.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори