Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-01-19 17:03:24 +0200 Да посрещнеш новия член на семейството лицето на твоето бебе е неописуемо изживяване. Ами сега! В коя болница да родя?

Ами сега! В коя болница да родя?

Ами сега! В коя болница да родя? 470 900
Да посрещнеш новия член на семейството лицето на твоето бебе е неописуемо изживяване.

Всяка майка ще потвърди това, независимо дали раждането е преминало леко или е било изтощително и трудно. Но за да не се превръща във втората версия, която споменахме, ти препоръчваме да се подготвиш предварително. Към подготовката обикновено задължително спадат:

  • Един куп книги за бременността и отглеждането на бебе
  • Списък с пособия за бебето
  • Списък с дрешки за бебето
  • Списък с дрехи за след раждането
  • Списъци с безкрайни въпроси към гинеколога (него със сигурно си допълваш всеки месец!)

Но преди всичко това трябва да поставиш за основен приоритет избиране на болница и/или лекарски екип, при когото да раждаш! Както казва доцент по акушеро-гинекология от Харвард д-р Нийл Шах, през 2018г. не е все едно къде ще отидеш.

Искаш да си убедена и спокойна, че си в сигурни ръце и в случай на нужда медицинският персонал ще реагира адекватно и ще положи оптимални грижи за теб и бебето ти.

 

Разгледай основните критерии за избор на болница, като избери поне 3 като свой приоритетни, с които да се съобразиш:

  • Дали следящият те АГ специалист изражда и в коя болница?

Плюсовете на това да те изражда следящият те лекар са това, че е запознат с бременността ти и с евентуалните усложнения, ако има настъпили такива. В повечето случаи по време на бременността между лекаря и теб се изгражда взаимно доверие, което винаги помага да се чувстваш спокойна и да се отпуснеш, настъпи ли моментът на раждането. Имай предвид, че не всички гинеколози водят раждания, а не всички израждащи гинеколози водят женска консултация, така че се информирай за това още в самото начало на бременността.

  • Какви разходи можеш да си позволиш?

Този въпрос е свързан с 2 основни фактора – настаняването в болницата и избора на екип. У нас можеш да си избереш да родиш в държавна болница и в частна клиника. В една немалка част от държавните и в почти всички частни такива имаш избор и на тип настаняване – в споделена стая (обикновено до 4 жени), в двойни, единични или VIP стаи/родилни зали. По закон е регламентиран и изборът на медицински екип, който се заплаща допълнително. Без избор на екип ще те поемат дежурните към съответния момент в родилното отделение. Така че се информирай предварително какви са възможностите, условията и цените на болниците, които си си харесала, ако държиш на конкретно настаняване и лекарски екип.

  • Какво предлага болницата в дните след раждането?

Поинтересувай се от практиката на болниците за пост-наталната грижа за родилката и бебето.  Основният критерий е дали болницата дава възможност бебето да бъде непосредствено в стаята ти след раждането или ще ти го дават да го накърмиш няколко пъти на ден, докато то е в неонатологията. В повечето родилни отделения акушерките ти обясняват набързо как се кърми, почиства и повива бебето, но някои болници предоставят възможност да поговориш с консултанти по кърмене, ако срещаш трудности.

  • Организира ли болницата дни на отворените врати или лекции/курсове за бременни?

Някои болници предлагат тези услуги, а те ще са ти полезни с 2 основни неща – ще можеш да разгледаш спокойни реалното състояние на болницата (чисто, комфортно, приятно ли ти е там) и да зададеш въпросите, които те вълнуват на акушерките, които обичайно ръководят тези дейности.

  • Какви условия предлага болницата за високорисковите и усложнени бременности?

У нас практиката е високорисковите бременни и жените с усложнения да бъдат ориентирани към университетските болници в страната (в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен). В София, например, почти всички високорискови бременни и бебета с усложнения при раждането се прехвърлят към СБАЛАГ „Майчин дом“, тъй като там практикуват водещите у нас АГ-специалисти и неонатолози.

 

В по-малка степен е от значение на какво разстояние се намира болницата от дома ти и как можеш да стигнеш до нея, но винаги е хубаво да имаш поне 2 варианта за действие в случай на улица в ремонт или ако колата ти не иска да пали точно когато настъпи Моментът. Не забравяй да питаш и дали таткото може да присъства в родилна зала! Съвременните татковци са много еманципирани и с удоволствие съпреживяват този момeнт с любимата жена.

Оттук нататък си знаеш – провери какви са условията за приемане и настаняване в съответната болница и си състави списък с багажа за родилното!

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори