Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-11-30 12:38:58 +0200 АПГАР скалата е тест, който се прави на новороденото веднага след раждането. АПГАР тест - скала за оценяване на състоянието на новороденото

АПГАР тест - скала за оценяване на състоянието на новороденото

АПГАР тест - скала за оценяване на състоянието на новороденото 470 900
АПГАР скалата е тест, който се прави на новороденото веднага след раждането.
  1. Какво означава оценка спрямо АПГАР?

АПГАР тестът има за цел да проверява сърдечната честота на бебето, мускулния тонус и други признаци, за да установи дали е необходима допълнителна медицинска помощ.

Тестът обикновено се прави два пъти – веднъж на първата минута след раждането и отново на петата минути след раждането. Понякога, ако има опасения относно състоянието на бебето, тестът може да бъде направен още веднъж.

  1. Какво означава АПГАР?

APGAR e абревиатура от Appearance (външен вид, по-специално цвят на кожата), Pulse (сърдечен ритъм), Grimace (рефлекси), Activity (мускулен тонус) и Respiration (дишане).

В теста се използват съответно пет показателя за проверка на здравето на бебето – цвят на кожата, сърдечна честота, рефлекси, мускулен тонус и дишане. Всеки от тях се оценява по скала от 0 до 2, като 2 е най-добрият резултат:

Лекарите, акушерките или медицинските сестри събират оценките от тези пет фактора по скалата на АПГАР. Резултатът е между 0 и 10. Десет е най-високият възможен резултат, но малко бебета го получават. Това е така, защото кожата по ръцете и краката на повечето бебета остава синя докато се затопли.

 

2

1

0

Цвят на кожата

Нормален цвят навсякъде (ръцете и краката са розови)

Нормален цвят (ръцете и краката са синкави)

Синкавосива или бледа кожа навсякъде

Сърдечен ритъм

Нормален (над 100 удара в минута)

Под 100 удара в минута

Отсъства (няма пулс)

Рефлекторна раздразнителност

Отдръпва се, киха, кашля или плаче със стимулация

Само движение на лицето със стимулация

Отсъства (няма отговор на стимулация)

Мускулен тонус

Активно, спонтанно движение

Ограничени движения до лека флексия

Липса на движение

Честота на дишане и усилие

Нормална скорост, без усилие, ясен плач

Бавно или накъсано дишане, слабо изплакване

Отсъства (не диша)

 

  1. Какво означава резултатът на моето бебе?

Бебе, получило оценка 7 или по-висока се приема, че е в добро здраве. По-ниският резултат означава, че вашето бебе може да се нуждае от незабавна медицинска помощ като поставяне на кислород, за да му се помогне да диша по-добре.

Малко по-нисък резултат (особено на първата минута) е често срещан особено при бебета, родени след високорискова бременност, чрез цезарово сечение, след сложни манипулации по време на раждане или при преждевременно раждане.

На петата минути след раждането тестът се прави отново. Ако резултатът на бебето първоначално е бил нисък и не се е подобрил или има други опасения, лекарите и медицинските сестри ще продължат да полагат всички необходими медицински грижи. Бебето ще бъде наблюдавано внимателно.

  1. Какви действия се предприемат, ако бебето ми има много нисък резултат?

Много бебета с ниски резултати са напълно здрави и се справят добре след като се приспособят към живота извън утробата.

Ако лекарят или акушерката имат притеснения за резултата на вашето дете, те ще ви уведомят и ще ви обяснят как се справя бебето, какви са потенциалните рискове и какви грижи е необходимо да полагате, за да ги избегнете.

  1. Какво друго е важно да знаете за АПГАР теста?

Този тест не е предназначен да предскаже дългосрочното здраве, поведение, интелигентност, личност или развитие на бебето. Той е създаден, за да помогне на лекарите, акушерките и медицинските сестри да разберат цялостното физическо състояние на новороденото, за да могат бързо да решат дали бебето се нуждае от незабавна медицинска помощ.

С времето за приспособяване към новата среда и с необходимите медицински грижи повечето бебета се справят много добре. Така че не се фокусирайте върху оценките, а се насладете на появата на новия член в семейството!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори