Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-11 15:09:07 +0300 Ето къде в страната са организирани детски работилници и забавления. Баба Марта идва!

Баба Марта идва!

Баба Марта идва! 470 900
Ето къде в страната са организирани детски работилници и забавления.

Събитията през последния уикенд на февруари са белязани от очакваното от всички малчугани пристигане на Баба Марта!

Ако искате да се позабавлявате заедно с децата си навън, ще имате доста възможности.

„предМАРТенска треска“ (27 и 28 февруари) е естественото продължение на „Коледата е възможна“. На арт фестивала в театър "София" ще се проведе Операция „Мартеница“ - конкурс за деца, който стимулира тяхната креативност, насърчава ги да бъдат обществено ангажирани с поощрение да използват материали, които иначе биха били изхвърлени, за направата на нещо, което ще бъде използвано от някого и който ще дари за каузата на Фондация „Надежда за малките“. Събраните мартеници ще бъдат подредени в изложба във фоайето на театъра. Цялата програма на арт фестивала за деца можете да видите тук

Ако предпочитате музикалните събития в почивните дни, можете да посетите столичната чайна "Чай във фабриката" на 28 февруари (неделя), където ще се състои концертът "Пеещи мартеници" на група "Авигея". "Колко песни за Баба Марта знаете? А дали знаете достатъчно за мартениците? Момичетата Александра, Ралица, Милена и Сибина от “Авигея” са ви подготвили изненади, които ще ви помогнат в изпълнението на мартенските обичаи", обещават организаторите

Музеят за история на София пък организира Ателие „Мартеничка“ за трети пореден път. Тазгодишното издание ще се проведе между 25 и 28 февруари 2016 г. Предназначено е за деца от 5 до 15 год. Желаещите да участват, вече могат да се запишат тук. Участниците ще направят своите мартенички абсолютно собственоръчно. Предизвикателството тази година ще е да ги изплетат. 

"Работилница на Баба Марта“ пък отваря врати на 29 февруари във фоайето на Община Благоевград, Участниците ще се запознаят с историята на мартеницата, със символиката на червения и белия цвят, както и с традициите, свързани с Баба Марта.

Кукленият театър „Дора Габе" ще покаже своя спектакъл „Бабомартенска приказка" на 28 февруари от 11 ч., в залата на театъра в Добрич. Тематична изложба „Баба Марта бързала" подреждат специалистите в детския отдел на Регионална библиотека „Дора Габе". Тя ще остане до 7 март.

Посрещане на баба Марта на 1 март ще има и в Дупница. Празникът започва в 10.30 часа на площад „Свобода” с песни и танци. Всички деца ще могат да си изработят сами мартенички в "Работилницата на Баба Марта", а материалите ще са осигурени от общината. 

В Хасково издигнаха триметрови Пижо и Пенда до входа на общината. Гигантската мартеница е изработена от ученици от Професионалната гимназия по лека промишленост, а платовете са дарение от местна фирма. Пижо и Пенда моментално се превърнаха в любимци на местните малчугани.

В Бургас на 1 март между 16 и 18 ч. в парка на кв. „Изгрев“ Баба Марта ще очаква всички желаещи да се срещнат с нея. Атракцията включва още фотосесия с най-любимите образи, свързани с народния първомартенски обичай – влюбените Пижо и Пенда. Легендата разказва за голямата им любов, станала символ на новото начало, на възраждащата се природа. Червеният момък и бялата невеста и до днес ни напомнят, че именно любовта облагородява човек и го прави безсмъртен.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори