Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-01-20 15:33:16 +0200 Как да си направим бебешко пюре у дома Базови рецепти за бебешки пюрета

Базови рецепти за бебешки пюрета

Базови рецепти за бебешки пюрета 470 900
Как да си направим бебешко пюре у дома

При захранване на бебето с твърди храни около и след 6-я месец е важно да се започне с храни, които потенциално са по-слаб алерген и дразнител за храносмилането на бебето.  Именно заради това повечето лекари препоръчват процесът на захранването да стартира със зеленчукови пюрета, след което се преминава към плодови, месно-зеленчукови, а после и каши на зърнена основа и подобни. Разбира се, винаги съобразявайте препоръките на своя педиатър по отношение на подходящото време за въвеждане на нови храни, тъй като той е най-добре запознат с развитието и нуждите на вашето бебче.

Особено в началото, когато се въвеждат различните вкусове и храни при бебетата, да погълнат цяло бурканче готово пюре е немислимо. На помощ идват домашно приготвените пюрета, които могат да ви улеснят в това начинание. Ето няколко базови рецепти, които биха ви били от полза.

 

Пюре от картофи: Измийте и почистете добре 2 средни картофа. Сварете ги с (или без кората), обелете ги и пасирайте. Можете да добавите и 50 мл. кърма или адаптирано мляко, както и 1-2 кристалчета захар или сол по ваша преценка или препоръка на педиатъра.

 

Пюре от моркови: Измийте, почистете, настържете и сварете 200 г. моркови. Можете да добавите и 50 мл. кърма или адаптирано мляко, както и 1-2 кристалчета захар или сол по ваша преценка или препоръка на педиатъра. След като сте въвели вече този тип пюре, можете да започнете да добавяте краве масло колкото грахово зърно.

 

Пюре от картоф и тиква: Почистете, сварете и обелете един среден картоф. Отделно сварете 50 г тиква във вода или на пара. Отцедете тиквата, пасирайте заедно картофа и тиквата, прибавете 30 мл адаптирано мляко или кърма. По ваша преценка можете да добавите до ½ ч.л. захар.

 

Спаначено пюре: Използвайте само листата на спанака (200 г), измийте ги много добре и ги варете за 10-15 мин. Когато вече са омекнали ги пасирайте, прибавете 50 мл мляко и до ½ ч.л. захар по ваша преценка. Препечете 1 с. л. брашно, размийте го с 50 мл.адаптирано мляко, варете 2-3 мин. и добавете към спаначеното пюре. Варете още малко и добавете 5 г краве масло.

 

Смесено зеленчуково пюре: Измийте и почистете добре зеленчуците, след което ги нарежете на дребно (1 морков, 1 картоф и 1 пащърнак). Сварете ги в домашно приготвен пилешки бульон, пасирайте. Можете да прибавете 50 мл кърма или адаптирано мляко. 1 ч.ч. Нарязани на кубчета моркови и ¼ ч.ч. Кайсии се сваряват, пасират се с малко вода до желаната гъстота.

 

Плодово-зеленчуково пюре: 1 ч.ч. почистени и нарязани на кубчета моркови и ¼ ч.ч.  почистени кайсии се сваряват, след което се пасират с малко вода до желаната гъстота.

 

Пюре от пиле с картофи: Измийте, сварете, обелете и пасирайте 1 картоф, добавете 1 с.л. готова оризова каша, пасирано 50 г домашно пилешко месо и 50 мл кърма или адаптираномляко. По желание може да добавите и 1 измит, почистен, сварен и пасиран морков.

 

Пуешко със зеленчуци: Нарежете 100 г домашно пуешко филе/бяло месо, обелете и нарежете зеленчуците (1 домат, 1 картоф, 1 морков, ½ глава лук, парченце целина, 1-2 стръка магданоз). Варете всичко в леко подсолена вода, прецедете и пасирайте, прибавете 5 г краве масло.

 

Пюре от телешко месо: Задушете ½ глава лук, прибавете нарязани на ситно 100 г чисто телешко месо, 1 морков, 1 картоф, парченце целина, 1-2 стръка магданоз. Варете на бавен огън, прецедете и пасирайте. Може да разредите с малко от получения бульон.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори