Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-26 15:20:52 +0300 Паронихията, известна повече като бактериална инфекция на ноктите, включва възпаление на слоевете на нокътната полочка на пръстите на ръцете и/или пръстите на краката. Бактериална инфекция на ноктите на бебето - какво трябва да знаем?

Бактериална инфекция на ноктите на бебето - какво трябва да знаем?

Бактериална инфекция на ноктите на бебето - какво трябва да знаем? 470 900
Паронихията, известна повече като бактериална инфекция на ноктите, включва възпаление на слоевете на нокътната полочка на пръстите на ръцете и/или пръстите на краката.

Обикновено е резултат от бактериална инфекция, но може да бъде причинена от дрожди или вируси като херпес симплекс вирус (HSV). Има два вида паронихия – остра (краткосрочна) и хронична (дългосрочна).

  • Острата паронихия се проявява като зачервяване, чувствителност и подуване по кожата около нокътя. Често се появява в резултат на нараняване на кожата в тази област.
  • Хроничната паронихия проявява същите симптоми, но се развива по-постепенно и може да е резултат от обичайното при кърмачета смучене на пръстчетата. Възможно е да се образува и в резултат на наслояване под ноктите, което се превръща в благоприятна среда за развитието на бактерии. Важно е ръцете на бебетата да се поддържат чисти и сухи, особено когато то е достатъчно голямо, за да лази и да хваща предмети.

 

Острата паронихия може да се появи на всяка възраст, но е особено често при деца. Хроничната паронихия е най-разпространена сред възрастните жени, но се наблюдава и при кърмачета, които смучат палците на крачетата или пръстите на ръцете често. Ако родителите изразяват нокътчетата на бебетата твърде ниско през кратки периоди от време също е възможно да се развие хронична паронихия.

 

Бактериалната инфекция на ноктите най-често засяга проксималната част на нокътната плочка на пръстите на ръцете и значително по-рядко пръстите на краката. При острата паронихия проксималната нокътна гънка е зачервена, подута, болезнена и може да задържа гной. Обикновено е засегнат един нокът. При хроничната паронихия проксималната гънка на нокътя е подута, зачервена и няма кутикула. Може да бъдат засегнати един или повече нокти. Избягвайте излагането на вода и химикали, за да предотвратите симптомите на хронична паронихия. 

 

Необходимо ли е да потърся лекарска помощ?

Консултирайте се с педиатъра на детето за оценка, ако забележите признаци на бактериална инфекция на ноктите. При установяване на остра паронихия лекарят ще отстрани гнойта от засегнатото място и ще тества за наличие на вирусна инфекция. При установяването на хронична паронихия е възможно да бъде предписано локално прилагане на лекарствен крем и/или перорално приемане на медикаменти.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори