Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-06-03 15:22:20 +0300 Контактът на плода с неговата майка, тази уникална връзка, започва от първите седмици на бременността и е крайъгълен камък за правилното развитие на детето. Бебетата разпознават гласа на майка си още от утробата

Бебетата разпознават гласа на майка си още от утробата

Бебетата разпознават гласа на майка си още от утробата 470 900
Контактът на плода с неговата майка, тази уникална връзка, започва от първите седмици на бременността и е крайъгълен камък за правилното развитие на детето.

Плодът е способен да запомни гласа на майката дори в утробата, в случаите когато му говори или пее по време на бременността, и поразителното е, че новороденото помни гласа на майка си дълго време след раждането, което помага в по-късните етапи на развитие за усъвършенстване на езиковите му умения.

 

Изследователи от Университета в Хелзинки, ръководени от д-р Мина Хутилайн, която публикува изследването си в списание PLoS ONE, са проучили 24 жени в последните месеци от бременността и ги повторят след раждането на децата.

Жените са разделени на 2 групи, като едната група пее на бебето в утробата, а другата не.

Изследователите открили, че мозъците на бебетата, които, докато са в утробата, слушат приспивни песни, реагират много по-интензивно, когато чуват същите приспивни песни веднага след раждането до навършване на четири месеца. Това означава, че бебетата не само чуват мелодиите в утробата на майка си, но и ги помнят месеци след раждането.

Според изследователите тези резултати за ранната памет могат да спомогнат за развитието на речеви способности на детето.

От друга страна, финландските учени изтъкват, че неприятните или много силни звуци, които се възприемат от плода в утробата (например поради шумна работна среда на бременната майка), могат да имат отрицателни последици в дългосрочен план след раждането на бебето. Затова трябва да вземем под внимание тези фактори особено в последното тримесечие от бременността.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори