Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-04-02 11:27:00 +0300 Сигурността на бебето по време на сън - е тема, от голяма важност и значение за всички родители, която за радост вече и в България добива популярност. Безопасен детски сън

Безопасен детски сън

Безопасен детски сън 470 900
Статия на Академия за родители
Сигурността на бебето по време на сън - е тема, от голяма важност и значение за всички родители, която за радост вече и в България добива популярност.

Заобикалящата среда е един от основните и най-важни фактори, които влияят на съня на бебето от гледна точка на неговата сигурност. Започвайки от това, колко опасен за спящото дете е цигареният дим, също така, колко е важно бебето да спи в отделно креватче, а не в леглото на родителите, както и позиционирането на бебето в креватчето (слагайте бебето винаги по гръб) и стигаме до една от основните, но за съжаление често подценявани причини, която многократно увеличава риска от синдрома на внезапната смърт (SIDS), а именно, прекомерното затопляне на детето.

До прегряване на бебето може лесно да се стигне, когато то спи в леглото на родителите си. Новородените нямат все още напълно развити потни жлези и не могат сами да регулират температурата на тялото си, а завивките, които за нас възрастните са подходящи, в повечето случаи се оказват твърде дебели за бебето. Също така самата температура, която отдават телата ни, допълнително води до затопляне на бебето, дори и то да не е прекалено завито.

За учудване на много млади родители, специалистите не препоръчват използването на свободностоящи завивки като одеяла или юрганчета. От една страна може лесно да се стигне до прегряване, от друга - рискът от задушаване също е много голям. Едно малко бебе, макар все още да не може да се преобръща по корем, махайки с ръце и крака може да се завие през глава, без да има инстинкта и силата да отвие след това.

Често през зимата, родителите се притесняват на детето "да не му е студено" и освен, че комбинират дебели дрехи с дебели одеяла, те често и увеличават температурата в стаята му. Важно е да се знае, че експертите препоръчват в спалнята на детето да се подържа температура между 18°С до 20°- 21° С.

Най-сигурният начин за спане на бебето е то да спи в чувалче още от новородено – в това са единодушни всички лекари и експерти. Използвайки точната големина и дебелина чувалче, драстично се намалява опасността от прекомерно претопляне и изстудяване на детето.

За да е сигурно и безопасно, чувалчето трябва да е съобразено с височината на бебето и да му бъде по мярка. Неправилно е да се купува по-голям размер с цел детето да може да го носи по-дълго време. В него то може пропадне и да се задуши. Също така, един прекалено широк чувал няма да приляга добре към тялото на детето и ще доведе до загуба на топлина. Важно е деколтето и отворите за ръчичките да са достатъчно големи, че да не стягат и на детето да му е удобно, но и същевременно да не са прекалено големи. В този случай, при традиционните чувалчета за бебета, от голяма помощ са двата реда тик-так копчета при раменете, защото те допълнително позволяват по-финни корекции спрямо нуждите на детето. За новородените са най-удачни чувалчета, при които може да се коригира размера на отвора за ръчичките, отново с тик-так копчета.

От огромно значение, освен точният размер, е и изборът на подходяща дебелина. Дебелината при чувалчетата се измерва с мерителната единица за топлообмен (тог), като най-разпространетите единици са 2,5 тог, 1 тог и 0,5 тог. Колкото е по-голям тогът, толкова е по-дебел чувалът и подходящ за по-ниски температури. Основно правило е да се вземе предвид стайната температура на помещението, в което спи детето, а не сезонът навън.

Много често децата, които прохождат, изведнъж отказват да спят в чувалчета. Това може да се обясни с факта, че традиционните спални чувалчета ограничават мобилността на детето и то не може да се изправя, обръща или да си играе в леглото. В такъв случай много родители избират варианта на чувалчетата с крака. Те предлагат всички предимства на традиционните чувалчета, но и дават свобода на движение на детето. Особено при по-големи деца, които се въртят и отвиват постоянно през нощта, чувалчетата с крака предлагат едно безкомпромисно решение.

Автор: Силвия Шарп

 

Цялото видео и всички съвети можете да видите тук: 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори