Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-03-19 12:02:11 +0200 Погрижете се да контролирате онлайн преживяванията им. Безопасността на децата в интернет

Безопасността на децата в интернет

Безопасността на децата в интернет 470 900
Погрижете се да контролирате онлайн преживяванията им.

Съвременните деца нямат търпение да се сдобият със собствен профил в социалните мрежи, да имат постоянен достъп до смартфони, таблети, компютри. Имате две възможности – да позволите известна свобода на децата си, докато наблюдавате отблизо какво се случва, или да им забраните изцяло досега до интернет. Впрочем, второто е невъзможно, освен ако детето ви не живее в тотална изолация от външния свят и няма приятели, съученици и т.н.

Как да предпазим ефективно децата си от онлайн опасностите? Ето няколко съвета:

  1. Не превръщайте интернет в бленувана награда.

Ако децата ви нямат никакъв достъп до интернет до навършване на 15-годишна възраст, те най-вероятно очакват с нетърпение деня, в който най-накрая забраната ще отпадне, и когато това наистина се случи, бъдете подготвени за крайности.

Дори да не искате да оставяте децата си безконтролно да използват мрежата, можете, още от ранна възраст, да им показвате как работи вашият собствен смартфон. Ако малчуганите още от малки имат контактът с техниката, тя няма да им изглежда толкова забранена и, съответно - съблазнителна.

  1. Не избягвайте темата за опасностите.

Покажете им примери и обяснете, че интернет не е толкова безопасен, колкото изглежда. Помогнете им да разберат, че публикуването на неща онлайн има своите конкретни последици.

  1. Кажете им истината.

Голяма част от нещата, които публикуваме, остават онлайн завинаги. В повечето случаи е изключително трудно да „накараш“ Google да премахне съдържание, свързано с определено име или лице.

  1. Не им позволявайте контакт с хора, които не познават.

Бъдете приятели с децата си в социалните мрежи и редовно следете за новите хора, които добавят. Ако се случи да се сприятелят с непознат, не ги нападайте остро – обяснете им спокойно защо този човек трябва да бъде премахнат от профила им.

  1. Бъдете в час.

Ще ви е изключително трудно да защитите децата си, ако самите вие не сте в час с новите тенденции и не можете добре да боравите със социалните мрежи.

  1. Обяснете им, че правилата, които важат в реалния живот, важат и онлайн.

Защо правилата за интернет запознанства и приятелства да са различни?!


Източник: familyshare.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори