Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-07-26 13:58:25 +0300 Наблюдавай за тези ранни симптоми на бременност. Някои от тях могат да се проявят дори още преди да разбереш, че месечният ти цикъл закъснява. Бременна ли съм?

Бременна ли съм?

Бременна ли съм? 470 900
Наблюдавай за тези ранни симптоми на бременност. Някои от тях могат да се проявят дори още преди да разбереш, че месечният ти цикъл закъснява.

С партньора ти сте спрели всякакъв вид контрацепция, следиш кога ще настъпи овулацията ти и активно се опитваш да забременееш. Преди настъпването на следваща менструация вероятно се чудиш дали симптомите, които изпитваш, не са просто знак за ПМС. А може би добрите новини са на път?

Единственият начин да разбереш със сигурност, че си бременна, е да направи домашен тест за бременност, а след това да получиш потвърждение от лекар, разбира се. Но тези ранни симптоми, някои от които могат да се появят преди да забележиш, че менструалният ти цикъл закъснява, може да ти подскажат, че ти предстои да станеш майка (отново).

 

Кога започват симптомите на бременността?

Някои от ранните симптоми на бременността (като чувствителност към миризми и чувствителни гърди) могат да се появят едва няколко дни след зачеването, докато други (като честото уриниране) – няколко седмици след зачеването.

Въпреки това ранните симптоми на бременността се появяват по различно време при различните жени. Може да не забележиш част от ранните признаци, че си бременна в продължение на няколко седмици. Има жени, които така и не се сблъскват с никакви ранни симптоми на бременността, а при други се проявяват голям брой от тях.

 

Ако си пропуснала менструация, изпитваш умора, сутрешно гадене, зацапване и/или гърдите ти са станали твърде чувствителни, е добра идея да направиш тест за бременност и след това да се видиш с лекар за кръвен тест или ултразвук, за да потвърдиш добрите резултати.

 

  • Повишена базална температура

Ако редовно проследяваш базалната си температура, може да забележиш, че тя се повишава с около 1 градус, когато забременееш и остава повишена през цялата бременност.

Но първо да си изясним какво всъщност е базална температура? Това е обичайната температура на тялото ти, когато то в състояние на пълен покой. Може да бъде измерена перорално, влагалищно или ректално. От изключителна важност е измерването да става приблизително по едно и също време сутрин, от едно и също място, веднага след събуждане, преди ставане от леглото, с един и същ термометър. Проследяването продължава и по време на цикъл. Записвайте си отчетените стойности на момента, както и ако са на лице допълнителни фактори като стрес, тютюнопушене, заболяване и др. Необходимо е измерването на базалната температура да продължи поне 3 месеца, за да бъде точна интерпретацията на отчетените стойности.

Въпреки че не е надежден симптом в началото на бременността (има и други причини, поради които температурата ти може да се повиши), това може да е знак, че си бременна.

 

  • Чувствителност към миризми

Чувствителното обоняние е симптом на ранна бременност. Внезапно може да установиш, че аромати, които до момента не са ти правили впечатление, сега са твърде натрапчиви, дори неприятни.

 

  • Чувствителни гърди

Подуване и чувствителност на гърдите, потъмняване и изпъкване на ареолите са сред признаците на бременността. По-голямата част от „заслугата“ за тези промени имат хормоните естроген и прогестерон, а чувствителността в гърдите е част от подготовката на тялото да произвежда кърма, когато настъпи моментът.

Вероятно твоите ареоли (кръговете около зърната) ще станат по-тъмни и ще се увеличат в диаметър. Също така вероятно ще започнеш да забелязваш малки подутини, нарастващи по размер и брой на ареолите ти. Тези подутини, наречени мастни жлези на Монтгомъри, винаги са били там, но сега те се подготвят за момента, когато бебето ще започне да суче.

 

  • Умора

Представи си, че изкачваш планина без  предварителна тренировка, докато носиш раница, която тежи малко повече всеки изминал ден. С други думи, това е тежка работа. Когато забременееш, огромно количество енергия отива за изграждането на плацентата, „системата“, отговорна за отглеждането и развитието на плода. Умората е ранен симптом на бременността, с който се сблъсква почти всяка бъдеща майка.

 

  • Имплантационно кървене

Възможно е да имаш леко зацапване и да си бременна. При някои жени имплантационното кървене се появява 6 до 12 дни след оплождане на яйцеклетката. Лекото зацапване, когато очакваш менструация, понякога е симптом на ранна бременност, сигнализиращ, че ембрионът се е имплантирал в маточната стена, което понякога е придружено от менструални спазми.

Ето как да разбереш, че е имплантационно кървене, а не менструация. Имплантационното кървене обикновено е розово или светлокафяво – рядко е ярко червено. Освен това не е толкова обилно колкото менструация. Продължителността му е от няколко часа до няколко дни. Имай предвид, обаче, че кафяв секрет може да се получи дори да не си бременна, като реакция на вагинален преглед, цитонамазка или груб секс.

 

  • Промени в цервикалната слуз

Какво представлява цервикалната слуз? Жлезите в цервикалния канал произвеждат цервикалната слуз. Тази субстанция има две основни функции – да предотврати попадането на бактерии в маточната кухина и да осигури безопасното транспортиране на сперматозоидите до яйцеклетката. Под въздействието на хормона естроген, цервикалната слуз се променя. Ако стане кремообразна и остане такава дори след овулацията, това е добър знак, който може да подсказва, че си бременна.

С напредването на бременността ще забележиш и повишена секреция от вагината, наречена левкорея. Отделянето на тази млечнобяла течност е нормално и здравословно, но задължително се консултирай с лекар, ако промени консистенцията или цвета си.

 

  • Често уриниране

Две до три седмици след зачеването може да забележиш повишена нужда от уриниране. Това ново усещане за начало се дължи на хормона на бременността hCG, който увеличава притока на кръв към бъбреците, като им помага по-ефективно да освободят тялото ти от отпадъците.

Нарастващата матка също започва да оказва известен натиск върху пикочния мехур, оставяйки по-малко място за съхранение на урина и е причина по-често да посещаваш тоалетната.

 

  • Промени в настроението

„Виновник“ за резките амплитуди в настроението ти са всички хормонални промени, свързани с бременността. Още в началото на бременността може да усетиш настроение в стил ПМС, а по-късно през първия триместър и често през останалата част от бременността не е изключено в един момент да си щастлива и усмихната, а в следващия нещо дребно да те е разстроило.

Животът ти е на път да се промени в голяма степен, така че е напълно нормално настроението ти да се променя често. Затова постарай се да си почиваш, да се храниш пълноценно и да си набавяш необходимото количество сън.

 

  • Сутрешно гадене или повръщане

Това издайническо, неприятно усещане, известно като сутрешно гадене, може да те изненада по всяко време на деня. Може да започне, когато си в около 6-а седмица, въпреки че не е изключено да се появи и по-рано. Но при повечето жени гаденето започва от 9-а седмица.

Хормоните, главно повишените нива на прогестерон (въпреки че естрогенът и hCG също имат заслуга), могат да доведат до по-бавно храносмилане, което води до този симптом на ранна бременност, наподобяващ морска болест.

 

Кога мога да си направя домашен тест за бременност?

Въпреки че ранни симптоми на бременност може да се появят преди да установиш, че менструацията ти закъснява, е добре да изчакаш средно две седмици от момента на овулация, за да получиш реален резултат от теста за бременност.

Домашните тестове за бременност измерват нивата на човешки хорионгонадотропин (hCG) в урината. Този произведен от плацента хормон прониква в урината почти веднага след започване на имплантирането на ембриона в матката, между 6 до 12 дни след оплождането.

Фалшивите отрицателни резултати при домашен тест за бременност са много по-чести от фалшивите положителни резултати, така че ако месечният ти цикъл не идва, консултирай се с лекаря си.

Без значение какви симптоми имаш, единственият начин да разбереш със сигурност, че си бременна, е да направиш кръвен тест и/или ултразвук. Не забравяй да планираш първото си пренатално посещение възможно най-рано, за да получиш най-добрата грижа още от самото начало.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори