Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-06-14 11:28:30 +0300 Първо, честито за новината! Може би бременността е очаквана и желана, може би е изненада за вас, но при всички положения поздравления – успелите сте да заченете чудото на живота! Бременна съм! Какво следва?

Бременна съм! Какво следва?

Бременна съм! Какво следва? 470 900
Първо, честито за новината! Може би бременността е очаквана и желана, може би е изненада за вас, но при всички положения поздравления – успелите сте да заченете чудото на живота!

 

Какво следва обаче оттук нататък?

Първо, веднага след като видите двете чертички на теста помислете с кого искате да споделите еуфорията. По всяка вероятност това е бъдещият татко. Може би ще искате да го изненадате със специален подарък или пък да му съобщите новината мигновено? Изборът е ваш и няма правилен и грешен начин. И не се учудвайте, ако партньорът ви не изпадне в същата еуфория като вас мигновено – понякога им трябва малко време да асимилират новината, дори когато сте работили целенасочено по въпроса.

Изчакайте преди да споделите за бременността с приятели и роднини, ако сте нетърпеливи – поне до първия преглед и докато видите биещото сърчице. Някои двойки предпочитат да запазят новината в тайна поне до края на третия месец, тъй като първите 12 седмици са най-рискови.

 

Второ, запазете си час за акушер-гинеколог за установяване на бременността. Прегледът следва да се осъществи 10-14 дни след закъснението на менструацията. Тогава ще може да се установи, че плодният сак е позициониран на правилното място – в матката, че има добре оформено жълто тяло (което служи за изхранване на плода до оформянето на плацентата) и че е наличен ембрион. Ако случайно сте заченали с ранна овулация, е възможно още тогава да се засече пулс, но при по-късна овулация пулсът ще е видим на ултразвука едва при 20-ина дни след закъснението на менструацията.

ВАЖНО! Ако преди прегледа ви получите необичайно остри коремни болки, които се разпространяват към кръста, прокървите или почувствате силна болка в рамото, незабавно посетете спешен АГ кабинет, тъй като може да се касае за извънматочна бременност, която би могла да бъде животозастрашаваща.

 

Трето, започнете прием на фолиева киселина (витамин Б9). На пазара има разнообразие от марки, но най-добрият избор е метилирана форма на витамин Б9 – метилтетрахидрофолат или накратко метилфолат. Метилираният Б9 ви гарантира пълно усвояване от организма, в случай че организмът ви не може да преработва изцяло синтетичната фолиева киселина. За да сте сигурни, че избирате правилната форма Б9, четете внимателно етикета на опаковките.

Към този момент все още не са ви необходими витамини за бременни, освен ако нямате установени преди бременността дефицити. Изчакайте консултацията с вашия гинеколог, за да обсъдите какви комбинирани витамини са подходящи за вас и кога е необходимо да започнете приема им.

 

И последно – наслаждавайте се на прекрасния момент. Не се изпълвайте с тревоги, движете се повече и приемайте достатъчно течности. Ограничете кофеина до една чаша на ден и спрете изцяло алкохола. Наблягайте на зеленолистните зеленчуци, включете пресни плодове и намалете пърженото и полуготовите храни в диетата си.

А ето тук можете да прочетете кои въпроси е необходимо да зададете на първия си преглед при акушер-гинеколога.

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори