Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-03-01 10:28:58 +0200 Изследвания разкриха някои изненадващи ползи от това да станеш майка в по-напреднала възраст както за теб, така и за твоето бебе. Бременност в късна възраст - 5 неочаквани ползи

Бременност в късна възраст - 5 неочаквани ползи

Бременност в късна възраст - 5 неочаквани ползи 470 900
Изследвания разкриха някои изненадващи ползи от това да станеш майка в по-напреднала възраст както за теб, така и за твоето бебе.

Ето няколко предимства на родителството е по-късен етап от живота.

Знанието, че биологичният ни часовник тиктака, може да бъде наистина страшно. Истина е, че броят на яйцеклетките при жените намалява с напредването на възрастта – а забременяването над 35-годишна възраст носи някои допълнителни рискове от усложнения като хипертония или диабет за вас или хромозомни аномалии като синдрома на Даун за вашето бебе. Затова винаги е важно да се консултирате с лекаря си относно плановете си за забременяване, за да сте сигурни, че правите правилния избор за живота и здравето си.

Но добрата новина е, че все повече изследвания разкриват някои изненадващи предимства да станеш майка на по-късен етап от живота си. Кои са те?

1. Процесът ще стимулира активността на мозъка

Проучванията показват, че раждането на деца по-късно в живота може да ви направи психически по-съсредоточени и стабилни с напредването на възрастта.

Американското дружество по гериатрия тества 830 жени на средна възраст, за да установи дали има връзка между раждането на бебе на по-късна възраст и мозъчната активност. Те открили, че жените, които са родили последното си дете след 35-годишна възраст, имат по-силна памет, по-съсредоточени са и имат по-ясно изразена мозъчна активност. Те също така откриват, че жените, които са родили първото си дете след 24-годишна възраст, са по-добри в решаването на проблеми, отколкото техните връстници, които имат деца преди 24-годишна възраст.

2. Възможно е да се наблюдава намален риск от неволно нараняване при детето

Разбира се, вие ще защитите детето си възможно най-добре, независимо от възрастта си. Няколко проучвания обаче посочват факта, че рискът детето да претърпи неволно нараняване, което изисква медицинска помощ, намалява с увеличаване на възрастта на майката.

По-специално едно проучване, публикувано в British Medical Journal през 2012 г., установява, че на тригодишна възраст вероятността за неволно нараняване при деца с майки до 25 г. е  36,6% и 28,6% за деца с майки на възраст около 40 г.

3. Ще сте по-подготвени емоционално

Има несъмнено чувство за зрялост, което идва заедно с възрастта. (Помислете само колко сте се променили от тийнейджърските си години насам!) Изследванията показват, че зрелостта определено играе роля за по-доброто родителство.

В проучване от март 2017 г., публикувано в списание European Journal of Development, холандски изследователи разглеждат психосоциалното развитие на две групи деца на възраст 7, 11 и 15 години. Децата в едната група са родени от майки на възраст над 31 години, а другите са родени от майки по-млади от 31. Когато анализират психосоциално развитие на децата, те установяват, че по-възрастните майки са по-малко склонни да се скарат или да дисциплинират с физическо насилие децата си.

Резултатите свидетелства също, че децата на по-възрастните майки са били по-добре възпитани, добре социализирани и емоционално здрави в своите тийнейджърски години. С други думи, по-спокойното поведение на родителите при по-възрастните майки изглежда се е отразило ползотворно на младежите.

4. Вероятността да сте по-стабилни от финансова гледна точка е голяма

Безброй изследвания подкрепят теорията, че благосъстоянието на семейството е пряко обвързано с финансовия статус. Ако имате предимството да сте защитили висока образователна степен и сте отделили време да развитие професионалните и умения и кариера, е по-вероятно да печелите повече от майка, която е имала дете, преди да започне кариерата си.

Проучванията показват, че децата на по-възрастните майки остават по-дълго в образователната система, справят се по-добре със стандартизирани тестове и са по-склонни да учат в колеж, отколкото техните връстници, родени от млади майки. Ефектът от подобрените резултати, свързани със социално-икономическия статус, вероятно влияе върху благосъстоянието и на тяхното потомството през целия им живот.

5. Има вероятност да удължите продължителността на живота си

Някои хора смятат, че раждането на бебе късно в живота или означава, че няма да имате енергия, за да сте в крак с малките деца, или още по-лошо, няма да сте наоколо за основните им житейски събития като сключване на брак или раждане на собствени деца. Но изследванията установяват, че жените, които имат деца след 33-годишна възраст, са два пъти по-склонни да доживеят до 95-годишна възраст в сравнение с жените, които са родили последното си дете преди 30-годишна възраст.

 

Да посрещнете нов член в семейството е важно решение. Обмислете го добре с партньора си, за да сте сигурни, че сте подготвени да подсигурите на детето всичко необходимо за неговия пълноценен и спокоен живот.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори