Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-12-03 18:02:56 +0200 Специалистите отговарят на някои от най-често задаваните въпроси за денталната грижа по време на бременността Бременност и дентално лечение

Бременност и дентално лечение

Бременност и дентално лечение 470 900
Специалистите отговарят на някои от най-често задаваните въпроси за денталната грижа по време на бременността

Екипът на дентална клиника iSmile - д.р Ивелина Иванова и д-р Мариян Нейчев, отговарят на няколко от най-често задаваните въпроси за денталната грижа по време на бременността. 

Д-р Ивелина Иванова завършва дентална медицина в Медицински университет – София.  Редовен член е на Български зъболекарски съюз, както и на Евразийската асоциация на ортодонтите и участва ежегодно в научни конгреси. Д-р Иванова е сред основателите на Българо–Германското естетично стоматологично дружество.

Д-р Мариян Нейчев завършва Факултета по дентална медицина към Медицински университет София. Има изявен интерес към детската дентална медицина и естетичните възстановявания във фронталния участък. В ежедневната си практика се занимава най-често със случаи в областта на детската и спешната дентална медицина.

 


 

Бремеността е период, в който трябва да се грижите добре не само за себе си, но и за вашето бебе. Оралното ви здраве е важна част от общото здраве и поддържането на добри орални навици ще допринесе за избягването на проблеми по време на бремеността, които могат да повлияят на нероденото ви дете.

Често задавани въпроси

Има ли връзка между храненето по време на бременността и оралното ми здраве?

Поддържането на балансирана диета е важно, за да осигури точните количества хранителни вещества за вас и вашето дете. Храната, която приемате през деветте месеца на развитие оказва влияние върху развитието на детето – включително и зъбите. Зъбите на вашето дете започват да се развиват между третия и шестия месец на бременността, затова е важно да се приемат достатъчно количество хранителни вещества – особено калций, протеини, фосфор и витамини от групите А, С и D.

Губи ли майката калций от нейните зъби по време на бременност?

Твърдението, че калций се извлича от зъбите на майката по време на бременността е мит. Нужното количесто калций бебето набавя от храната, а не от зъбите ви. Ако набавянето на калций от храната е неадекватно, необходимото количество се извлича от депа в костите. Достатъчното приемане на млечни продукти (основният източник на калций) или добавките, които вашият акушер-гинеколог е предписал, са достатъчни за набавянето на необходимите количества по време на бременност.

Какво да правя, ако съм гладна във времето между основните хранения?

По време на бременността много жени имат желанието да приемат голямо количество въглехидратна храна, което благоприятства развитието на кариес. Развитието на кариеса започва с натрупването на плака (лепкав слой от вредни бактерии, който постоянно се формира върху зъбите). Бактериите преработват захарта и нишестето, които се превръщат в киселини, атакуващи зъбния емайл. Колкото по-дълго захарта остане в устата, толкова по-дълго се атакува емайлът от киселините. След продължителни киселинни атаки се развива кариесът.

Изгответе си добре балансирана диета състояща се от петте основни групи храни: хляб и зърнени храни, плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти. Опитайте се да се борите с желанието да хапване нещо непрекъснато. А ако не можете, поне се старайте да приемате храна, която ще бъде питателна както за вас, така и за бебето ви. Препоръчваме да приемате сурови плодове и зеленчуци и млечни продукти. Най-добрият избор е да следвате диетата предписана от лекуващия ви лекар.

Какво да правя, ако съм бременна, и е необходимо да се направи рентгенова снимка?

Рентгеново изследване може да се изиска за дентално лечение или спешно състояние, което не може да изчака до раждането на бебето. Нелекуваните дентални инфекции могат да изложат плода на риск и денталното лечение може да е задължително, за да се запази здравето на майката и детето. Облъчването от денталните рентгени е изключително малко. Въпреки това е добре да се вземат някакви предпазни мерки за минимализиране на радиационното облъчване. Оловната престилка прави облъчването незначително и трябва да се използва при правенето на снимка. Оловната яка предпазва щитовидната жлеза от лъчението и трябва да се използва, когато в възможно. Поставянето на тази яка е силно препоръчително в детеродна възраст, при бременност и при деца. Денталното рентгенографско изследване не е контраиндицирано (противопоказно, бел.ред.) по време на опити за зачеване или при кърмене.

Бременността оказва ли влияние върху венците ми?

По време на бременността количеството на хормоните е значително завишено. Гингивитът, особено често срещан между втория и осмия месец на бременността, прави венците зачервени, подути и чувствителни към кървене . Чувствителността е завишена реакция към плаката и е предизвикана от повишените нива на прогестерон. Вашият зъболекар може да препоръча по-често миене на зъбите през втория триместър или ранният трети триместър от бременността, за да предотвратите появата на по-сериозни проблеми.

Какво представлява епулис гравидарум?

Това е разрастване на венците, което се наблюдава през втория триместър. Тези локализирани разраствания най-често се срещат между зъбите и се вярва, че са свързани с голямото количество плака.Венците кървят изключително лесно. Ако увеличението не изчезне след раждането, се премахва хирургично.

Какво да направя, за да поддържам добро орално здраве по време на бременността?

За да предотвратите развитието на кариеси и пародонтални заболявания, мийте старателно два пъти дневно зъбите си. Особено внимание обърнете на почистването между зъбите с конец или интердентални четки всеки ден. Консултирайте се с вашия зъболекар как правилно да използвате конеца за зъби и интерденталните четки.

 

Източник: ismile.bg

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори