Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-11-11 11:33:17 +0200 За много жени бременността носи блестяща кожа, розови бузи и лъскава коса. При други обаче се забелязват кожни промени, които не са толкова привлекателни, включително акне, тъмни петна и стрии. Бременност и (не)очакваните промени в кожата

Бременност и (не)очакваните промени в кожата

Бременност и (не)очакваните промени в кожата 470 900
За много жени бременността носи блестяща кожа, розови бузи и лъскава коса. При други обаче се забелязват кожни промени, които не са толкова привлекателни, включително акне, тъмни петна и стрии.

Ето някои от често срещаните кожни заболявания по време на бременност, както и практически съвети как да се справим с тях.

  1. Акне

Повишеният кръвен поток и производството на мазнини са причините за сиянието на кожата по време на бременност. Това сияние понякога си има цена, тъй като увеличеното производство на мазнини може да доведе до акне.

Точно както когато сте били тийнейджъри, поддържането на засегнатата кожа чиста и суха може да помогне. Но при грижата за кожата през бременността е важно да внимавате какви козметични продукти или лекарства използвате.

Предписаните лекарства против акне изотретиноин и третиноин могат да причинят вродени дефекти и никога не трябва да се използват по време на бременност. Избягвайте абразивни ексфолианти, тъй като те могат да раздразнят чувствителната кожа.

Обикновено повечето препарати за почистване и лечение на акне без рецепта са безопасни за употреба по време на бременност, но първо трябва да се консултирате с вашия лекар. Добрата новина е, че акнето обикновено изчезва малко след раждането.

 

  1. Тъмни петна

Естественото увеличение на меланина по време на бременност е отговорно за области с потъмняла кожа, особено по лицето. За да сведете до минимум тази „маска на бременността“, наречена хлоазма:

  • не забравяйте да носите слънцезащитни продукти или шапка, докато сте на слънце.
  • намалете времето, прекарано на слънце.
  • избягвайте пиковите часове между 10:00 и 14:00 ч., когато слънчевите лъчи са най-силни.

Повечето от тези кафеникаво оцветени области избледняват с течение на времето, често в рамките на няколко месеца след раждането.

 

  1. Стрии

Повечето жени очакват да се появят стрии единствено по корема по време на бременност, затова много от тях са изненадани да открият тези розови или червени ивици и по гърдите, дупето и бедрата.

Всъщност стриите могат да се появят навсякъде, където има бърз растеж и разтягане на кожата. За съжаление не са доказани методи за предотвратяване или заличаване на следите от стрии, въпреки изобилието от рекламирани лосиони и кремове.

Добрата воина е, че белезите ще избледнеят с времето и всяко дразнене може да бъде намалено с помощта на овлажнител.

 

  1. Паякообразни вени и разширени вени

Паякообразните вени идват от хормонални промени и увеличен обем на кръвта по време на бременност. Те се появяват като малки червени вени по лицето, шията и ръцете. Зачервяването обикновено избледнява след раждането на бебето.

Разширените вени се получват поради теглото и налягането на матката, притискаща вените. Това намалява притока на кръв от долната част на тялото. Вените в краката стават подути, болезнени и сини. Разширените вени могат да бъдат открити и върху вулвата, влагалището и ректума (хемороиди). Обикновено разширените вени са козметични и се изчистват след раждането.

 

  1. Раздразнена кожа

Сърбежът на кожата е често срещан особено през зимата, когато кожата е суха и лесно се раздразва. Някои жени развиват обрив или сърбящи подутини причинени от различни състояния. Въпреки че повечето са по-дразнещи, отколкото опасни, винаги е препоръчително да попитате вашия лекар, ако сърбежът се обостри значително.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори