Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-03-15 10:05:55 +0200 Ако грижата за вашето здраве не е достатъчна, за да ви мотивира да се откажете от пушенето, тогава здравето на вашето бебе би трябвало да е основен фактор. Бременност и цигари?

Бременност и цигари?

Бременност и цигари? 470 900
Ако грижата за вашето здраве не е достатъчна, за да ви мотивира да се откажете от пушенето, тогава здравето на вашето бебе би трябвало да е основен фактор.

Пушенето по време на бременност засяга не само вашето, но и здравето на бебето преди, по време и след раждането. Никотинът (пристрастяващото вещество в цигарите), въглеродният окис и много други отрови, които вдишвате с цигарите, се пренасят през кръвта и отиват директно към вашето бебе.

Ето част от рисковете, които крие употребата на цигари по време на бременност:

  • Намалява количеството кислород, достъпно за вас и вашето растящо бебе;
  • Ускорява се пулсът на бебето;
  • Увеличават се шансовете за спонтанен аборт и мъртво раждане;
  • Увеличава се рискът бебето ви да се роди преждевременно и/или да се роди с ниско тегло при раждане;
  • Увеличава се рискът при бебето от развитие на дихателни (белодробни) проблеми;
  • Повишава се рискът от вродени дефекти;
  • Повишава се рискът от синдром на внезапна детска смърт.

Колкото повече цигари пушите на ден, толкова по-големи са рисковете за вашето бебе да развие тези и други здравословни проблеми. Няма „безопасно“ ниво на пушене по време на бременност!

 

Как влияе пасивното пушене върху бременността?

Пасивният дим представлява комбинацията от дима от горяща цигара и дима, издишан от пушач.

Той всъщност съдържа повече вредни вещества (катран, въглероден окис, никотин и други), отколкото димът, вдишван от пушача.

Ако редовно сте изложени на пасивно пушене по време на бременност рискът от мъртво раждане, бебе с ниско тегло при раждане, бебе с вродени дефекти и други усложнения на бременността се увеличава.

 

Как мога да откажа пушенето преди или по време на бременност?

Налични са много програми за отказване от тютюнопушене. Посъветвайте се и с вашия лекар за повече информация относно тези програми.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да се отървете от навика:

  • Скрийте кибрита, запалките и пепелниците.
  • Определете дома си за зона за непушачи.
  • Помолете познатите ви пушачи да не пушат около вас.
  • Пийте по-малко кофеинови напитки; кофеинът може да стимулира желанието ви да пушите. Избягвайте алкохола, тъй като той също може да увеличи желанието ви да пушите и представлява заплаха за вашето бебе.
  • Променете навиците си, свързани с тютюнопушенето. Ако сте пушили по време на шофиране или докато сте подложени на стрес, опитайте други дейности, които да ви разсеят.
  • Дръжте бонбони/дъвки (за предпочитане без захар) под ръка за онези моменти, когато ви се прииска да пушите.
  • Поддържайте физическа активност – разходете се, правете упражнения, подберете ново хоби.
  • Потърсете подкрепа от другите. Присъединете се към общност, която се стреми към отказване от тютюнопушенето.
  • Избягвайте местата, където много хора пушат като барове, клубове и ресторанти.

 

Мога ли да използвам заместители на никотин по време на бременност?

Никотиновата дъвка и пластирите все пак отделят никотин в кръвта на пушача, който се опитва да се откаже тютюнопушенето. Въпреки че тези продукти донякъде ограничават натрапчивата нужда да запалите цигара, безопасността им във връзка със забременяването не е доказана и подлежи на допълнително проучване.

 

Как ще се почувствам, ако успея да откажа цигарите по време на бременност?

Ползите от непушенето започват в рамките на дни след като сте се отказали от никотина. Но най-вероятно в началото ще е трудно, защото тялото ви е свикнало с никотина, пристрастяващото вещество в цигарите. Може да жадувате за цигари, да бъдете раздразнителни, да чувствате много глад, да кашляте често, да ви боли главата или да имате затруднения с концентрацията. За щастие симптомите са временни. Те са най-силни, когато за първи път се откажете, но ще изчезнат в рамките на 10-14 дни. Когато се появят гореспоменатите симптоми опитайте да останете под контрол. Напомняйте си всички причини, които са ви накарали да искате да се откажете, както и че тялото ви ще се чувства по-добре и ще бъде по-здраво. Не забравяйте, че моментите на никотинов глад са по-лесни за овладяване, отколкото основните заболявания, които пушенето може да причини.

 

Ако все пак се върнете към пушенето отново, не губете надежда. От хората, които са решили да се откажат около 75% не успяват от първия опит. Повечето пушачи отказват три пъти, преди да постигнат успех. Важното е да не се отказвате! Планирайте предварително и помислете какво ще правите следващия път, когато изпитате огромно желание да запалите.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори