Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-11-15 17:10:27 +0200 Бременността в началото на петото десетилетие не е препоръчителна. Бременност след 40: Защо не?

Бременност след 40: Защо не?

Бременност след 40: Защо не? 470 900
Бременността в началото на петото десетилетие не е препоръчителна.

До преди няколко години бременността в началото на петото десетилетие от живота на жената все още се считаше за сравнително рядко явление и ситуация, която е най-добре да се избегне. Този вид бременности влизаха в графата „рискови“ заради по-големите опасности, съпътстващи бременността и раждането.

На същото мнение бяха и психолозите и социолозите. Всички специалисти се обединяват около това, че детето трябва да има млади родители, които освен топла прегръдка, могат да му дадат и достатъчно енергия за игри и тичане. Предполага се, че младите родители могат да разберат по-добре децата си и да им помагат по време на емоционалното им узряване. Психолозите говорят за "пропаст между поколенията" между родители и деца, когато разликата във възрастта им е по-голяма от 25-30 години.

Позицията на акушер-гинеколозите е категорична – при бременност след 40-годишна възраст рискът от спонтанен аборт или преждевременно раждане е значително по-висок. По-вероятни са и евентуалните генетични заболявания за плода.

Може би това са и причините, поради които майката природа е ограничила толкова много възможността за зачеване при жените около и над 40 г.

Въпреки това не бива да пренебрегваме факта, че съвременният начин на живот се е изменил, а заедно с него – и приоритетите на хората. Професионалната амбиция често взима връх както при мъжа, така и при жената в дадена връзка. Финансовата осигуреност и кариерното развитие понякога се поставят пред брака и семейството. Сексуалността надделява над значимостта на плодовитостта и размножаването.

Да не забравяме също, че в днешно време жените на 40 изглеждат като на 30. Те излъчват усещане за младост, не само заради доброто им здравословно състояние и външен вид, но и благодарение на психологическото им благополучие и енергията, която носят.

Не бихме сбъркали, ако кажем, че вече хората успяват да срещнат голямата любов, която да доведе до брак, все по-късно.

Демографските данни също показват, че възрастта, на която и двата пола сключват брак, се увеличава непрекъснато, а медицинските данни сочат, че расте и възрастта за раждане на първо дете.

Плюсове

След всичко, което казахме, не е изненадващо, че все повече двойки избират да имат деца по-късно от това, което предвижда биологичният часовник.

В тази ситуация на очевидна промяна на социалните фактори и на също толкова неизбежната необходимост на по-възрастните двойки да имат деца, се налага медицината да дойде на помощ.

Тестовете, които се извършват по време на проследяването на бременността, гарантират мониторинга на доброто здраве на плода и майката. Неонатологията също бележи голям напредък в предоставянето на помощ на бебета с ниско тегло, така че това да не попречи на бъдещето им здраве.

Независимо от това, семействата, които са решили да станат родители след 40-годишна възраст, трябва да са наясно, че им предстои високорискова бременност, която изисква много по-подробен и строг мониторинг в сравнение с тези, които зачеват по-рано.

Типичен пример за това, че правилата, които трябва да се спазват, са доста строги, е контролът над прекомерното тегло. Ако не се обърне достатъчно внимание на това, бременната жена се излага на риска от развитие на диабет. Също така, повишената възможност от усложнения, особено в първия триместър на бременността, може да наложи оставането на бременната жена у дома. Така четя трябва да е предвидила лукса на това да отсъства от работа във всеки един момент, в който това се наложи.

Като цяло, можем да кажем, че при късна бременност жената трябва да е готова на значителни жертви, свързани с професионалния и социалния й живот. В една по-зряла възраст обаче бъдещите майки много по-лесно приемат условието, че подлежат на много по-строг медицински контрол, отколкото жените, раждащи на 20 или 25. По същата причина те са много по-склонни да изживеят бременността си, заредени с положителна нагласа, спокойствие и търпение.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори