Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-04-13 17:11:20 +0300 Като родители вероятно се концентрирате най-много върху всичко онова, на което се очаква да научите малкото си дете, а не върху това, което можете да научите от него. Важни уроци, които можете да научите от детето си

Важни уроци, които можете да научите от детето си

Важни уроци, които можете да научите от детето си 470 900
Като родители вероятно се концентрирате най-много върху всичко онова, на което се очаква да научите малкото си дете, а не върху това, което можете да научите от него.

В крайна сметка списъкът с умения, които трябва да помогнете на детето да усвои е безкраен – от казване на „моля“ и „благодаря“ до обличане на блуза.

Но има и много житейски уроци, на които вашето малко дете да ви научи. Просто трябва да сте отворени към идеята, че то може да има дори по-добър начин на мислене за определени ситуации, отколкото повечето възрастни.

 

Не се отказвай след неуспех

Малките деца се провалят повече, отколкото успяват. Често падат, обличат дрехите си наобратно и почти всеки ден се сърдят или избухват по някаква причина.

Те обаче не се смущават от своите неуспехи и не стигат до заключението, че са неспособни. Вместо това се зареждат с нови сили и продължават да опитват.

Бъди любопитен

Малките деца са известни със своето нестихващо любопитство. Независимо дали задават въпроси или отварят всяко чекмедже около тях, те искат да научат колкото се може повече.

И не просто гледат обектите – те  ги изследват с всичките си сетива. Те искат да вкусят, помиришат, чуят, докоснат и видят онова, с което влизат в контакт.

Бъди търпелив

Разбира се, децата не са особено търпеливи към заниманията, които не желаят да правят или не представляват интерес за тях. Но ще научите много за собственото си търпение, ако наблюдавате колко търпеливо и прецизно може да е едно дете, когато работи върху нещо, което е грабнало интереса му.

Наслаждавай се на момента

Едно от големите предимства да бъдеш на две годинки е, че не си обременен от съжаления по миналото и не изпитваш притеснения за бъдещето.

Възрастните често прекарват много време в опити да се научат как да спират вниманието си върху едно конкретно занимание. Това не е изненадващо, особено в днешния динамичен свят, в който всяка минута ни очаква нова задача, отговорност или забавление. Но за малките деца да живеят за мига е втора природа. Без значение с какво са се захванали, те се концентрират върху него и го изживяват тук и сега.

Бъди себе си

Независимо дали косата им не е сресана или дрехите им са нацапани, малките деца не се притесняват от това как другите хора ги възприемат. Те са твърде заети да бъдат себе си.

Разбира се, че понякога са срамежливи – определено могат да бъдат по-резервирани и предпазливи около нови хора. Но причината обикновено е, че не са сигурни какъв е този чужд човек, а не че не са сигурни в себе си.

Помоли за помощ, когато имаш нужда от нея

Малките деца яростно защитават своята независимост, но и не се стесняват да поискат помощ. Те не се срамуват да признаят, че не се справят с нещо. И когато някой им помогне, често са доста любезни и сладки.

Оценявай малките неща в живота

Малките деца не се интересуват от скъпи бижута и модерно изглеждащи притежания. Те са склонни да се впечатляват от малките неща в живота – жълтото цвете в парка, дъждът, падащ от небето, новата кутия от обувки, която успяха да измъкнат без да ги видите.

Те без усилие се забавляват и обикновено изпитват голяма радост от най-простите удоволствия в живота.

Приемат хората без предразсъдъци

Малките деца все още нямат изградена представа за това какви трябва да бъдат хората спрямо тяхната възраст, раса, пол, религия или професия. Те търсят признаци, че някой е любезен или мил въз основа на начина, по който той действа, и са отворени да си общуват с него, ако им се стори симпатичен.

Дай израз на чувства си

Една от най-очевидните черти на малките деца е, че те често се нуждаят от помощ при регулиране на емоциите си. Малчуганите не винаги знаят как да изразят чувствата и емоциите си по социално подходящ начин. Но независимо дали крещят от тъга, тръшкат се от гняв или са изключително доволни, те със сигурност не се сдържат. За тях не е проблем да покажат на хората емоционалното си състояние.

Поради тази причина обикновено не е особено трудно да разгадаете как се чувства малкото ви дете. Възрастните трябва да се научим да бъдем като малките деца – по-малко склонни да потискаме емоциите си, по-смели да покажем на другите как се чувстваме.

Обичай от сърце

Малките деца обичат и не изпитват страх да не бъдат наранени от хората, на които държат. Те не пресмятат кой е направил повече мили жестове и не сравняват чия любов е по-силна. Просто обичат хората от сърце.

Те редовно изразяват привързаността си по многобройни начини. Прегръщат, казват „обичам те“, сгушват се в скута на любимия човек, хващат за ръка, галят, когато им се поиска.

Когато се ядосат не се сърдят дълго и показват обичта си, без да се притесняват кой е казал „Обичам те“ пръв.

Бъди честен

Ако искаш да разбереш дали новата ти шапка е грозна, попитай малко дете. Малките деца не се колебаят да споделят своите честни мнения, дори когато отговорът не е такъв, какъвто бихте искали да чуете.

Те не се интересуват от това, че възрастните се опитват да бъдат тактични. Не са склонни да се притесняват, че ще обидят някого. Вместо това се осмеляват да кажат какво мислят на почти всеки, който пита.

 

Малките деца не са съвсем наясно със социалните норми на поведение и са все още необременени с всички граници и филтри, които възрастните си налагаме. Така че, знаем, че почти цялото ти време е заето от това да научиш детето на социално приемливите норми и правила, но не забравяй да го наблюдаваш и да обръщаш внимание на всичко онова, което може да те научи то.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори