Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-03-30 15:21:08 +0300 Известно е, че децата обичат да карат колело. Но какво трябва да знаят родителите, за да могат децата да карат безгрижно и безопасно? Велосипедът и детето: Всичко, което трябва да знаете!

Велосипедът и детето: Всичко, което трябва да знаете!

Велосипедът и детето: Всичко, което трябва да знаете! 470 900
Известно е, че децата обичат да карат колело. Но какво трябва да знаят родителите, за да могат децата да карат безгрижно и безопасно?

Между децата и велосипедите има специална връзка. Велосипедите представляват забавление, свобода и чист въздух! Всичко, което означава да си дете! Освен това карането на колело е игра, която подобрява физическото им състояние и никога не им омръзва!

 

Ползи за децата:

  • Развитие на силата, баланса и общата физика на детето.
  • Упражнение и изгаряне на калории.
  • Укрепване функцията на сърцето, белите дробове, мускулите и костите.
  • Развитие и укрепване на мускулите и ставите на коленете без износване.

 

На каква възраст детето трябва да се научи да кара колело?

Ключов въпрос за родителите е на каква възраст детето може да започне да се учи да кара колело. Повечето деца ще започнат с опитите за каране на колело, когато се почувстват готови за това, но проучванията показват, че статистически нараняванията (напр. при падане) са повече при децата, които са започнали да карат колело на възраст от 3 до 5 години, отколкото при тези, които са научили малко по-късно, когато са били на 6 или 7 години. Децата обикновено се учат да карат колело на възраст между 3 и 8 години, като средната възраст е 5 години.

 

Да изберем правилно колелото:

Намирането на правилния велосипед е жизненоважно за безопасността на вашето дете. Велосипед, който е по-голям или по-малък, отколкото трябва да бъде, може да бъде опасен. Велосипедите, които са твърде големи, например, не позволяват на детето да стъпи стабилно на земята или да достигне спирачките! От друга страна, прекалено малките велосипеди принуждават детето да кара трудно, като коленете и гърба му са постоянно свити. Това може да причини болки и проблеми в стойката.

 

Когато детето се качи на колелото:

Уверете се, че докато седи, детето може лесно да докосва земята с двата крака, когато седалката е в най-ниското си положение. (С порастването на детето височината на седалката ще се регулира така, че да му е удобно да държи кормилото – да не е нито прекалено далеч, нито да се изгърбва.)

Регулирайте седалката така, че краката на детето да са леко огънати при въртене на педали.

 

Да се ​​научим да карамe колело:

Всички сме чували историите на деца, които започват да карат колело още с качването си на него, сякаш им е вродено. А дали повечето от нас си спомнят, че един от родителите ни тичаше успоредно, държейки задната част на велосипеда, докато не станахме достатъчно стабилни, за да ни пусне? Но както при повечето неща, има много нови техники!

  • Обучаваме детето на баланс, като сваляме педала от велосипеда и спускаме седалката (подобно на новонавлезлите баланс-колела за деца 2-4-годишна възраст).
  • Всеки път повдигайте помощните колела малко по малко.
  • Учим децата си, когато усетят, че падат, да прехвърлят тежестта си в обратна посока.

Най-важното е целият процес да е забавен както за детето, така и за вас! Ако започнат да се появяват признаци на неудовлетвореност, опитайте друг метод или оставете някой друг да се опита да научи детето ви.

 

Винаги караме безопасно:

Най-важната част от обучението по колоездене е безопасността. За какво да внимаваме, когато детето ни започне да кара колело:

  • Каска: Научете детето си да носи каската си правилно и да я слага при всяко качване на колелото, дори когато маршрутът е кратък. Каската трябва да е с правилния размер и да е предназначена за колоездачи. Вашето дете никога не трябва да носи шапка поднея. Ако не сте сигурни, че имате правилния размер, попитайте някой в ​​магазин за велосипеди.
  • Безопасност: Когато детето ви кара, уверете се, че носи ярки дрехи и че велосипедът има светлоотразители. По-безопасно е да карате колело през деня, така че се опитайте да избягвате колоезденето привечер или през нощта.
  • Правилните дрехи: Също така се уверете, че нищо не се захваща във веригата на велосипеда, като разхлабени крачоли или връзки на обувки. Детето трябва да носи правилните обувки, тоест спортни обувки, маратонки. Сандали, джапанки или да си бос е опасно! Също така избягваме слушалките, защото музиката може да отклони вниманието от случващото се на улицата.

 

Къде да караме колело:

Намерете най-подходящите пътеки и велосипедни алеи, които отделят детето от всякакви опасности при движение по пътищата. Паркът, училищният двор, специализираните велоалеи са местата, към които трябва да се насочите.

 

Източник: www.babyspace.gr

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори