Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-02-06 12:22:50 +0200 Вирусният конюнктивит е често срещано заболяване, което не се свързва с последващи увреждания на засегнатото око, но все пак изисква внимание и грижи с цел избягване на усложнения. Вирусният конюнктивит - симптоми, лечение и превенция

Вирусният конюнктивит - симптоми, лечение и превенция

Вирусният конюнктивит - симптоми, лечение и превенция 470 900
Вирусният конюнктивит е често срещано заболяване, което не се свързва с последващи увреждания на засегнатото око, но все пак изисква внимание и грижи с цел избягване на усложнения.

Конюнктивата е лигавицата, която покрива очната ябълка (с изключение на роговицата), а също и вътрешната повърхност на клепача. Тя е прозрачна и гладка и има същия цвят като подлежащата тъкан. Възпалението на тази лигавица се нарича конюнктивит и е съпроводено от зачервяване на окото и усещане за чуждо тяло (като песъчинки), което причинява от умерен до силен дискомфорт.

Основна причина за развитието на такъв тип инфекции са аденовирусите. Те представляват ДНК-вируси, които са сравнително устойчиви на температурни вариации, а също и на високата киселинност в стомашното съдържимо. Заразата се предава по въздушно-капков, както и фекално-орален път чрез замърсена вода, хранителни продукти и ръце. Инкубационният период, т.е. времето от срещата с инфекциозния агент до развитието на инфекция, е между 5 и 12 дни, след което болестта навлиза в острата си фаза като предизвиква секреция от окото, зачервяване и оток на конюнктивата.

Симптомите, характерни за това заболяване, са:

  • зачервяване,
  • болка в очите,
  • сърбеж,
  • сълзене, серозен секрет,
  • оток на клепачите,
  • замъглено зрение, ако е засегната и роговицата (кератит),
  • усещане за чуждо тяло в очите („песъчинки“),
  • светлобоязън (фотофобия, дразнене от светлина),
  • увеличени и болезнени лимфни възли около ушите  и в областта на врата.

Аденовирусите освен конюнктивит, могат да причинят и респираторни заболявания обхващащи фаринкса и гастороинтестиналния тракт. Една от формите на вирусния конюнктивит е фарингоконюнктивалната треска, която протича с повишена телесна температура, възпаление на гърлото и конюнктивит. Тежестта на инфекцията зависи от имунния статус на болния, но обикновено продължава около 2 седмици.

Основното лечение на вирусния конюнктивит е свързано с облекчаване на симптомите на инфекцията и предовратяване на усложнения. Студените компреси и капките за очи облекчават дискомфорта на болния. В случай на възникване на усложнения като бактериална инфекция се прибягва до антибиотично лечение. При по-тежко протичане на вирусната инфекция  се прилагат локални стероидни препарати за ограничаване на възпалението.

Какво да правим, за да се предпазим?

Вирусният конюнктивит е силно заразно заболяване и затова трябва да се спазва стриктна хигиена. Превенцията на вирусната инфекция се състои в:

  • Често миене на ръцете в вода и сапун, особено преди контакт с лицето.
  • Използване на отделни кърпи, капки за очи, грим, калъфки за възглавници от различните членове на семейството.
  • Избягване на тесен контакт с болния.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори