Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-03-22 09:56:44 +0200 Защо се нуждаеш от витамин С по време на бременност? Витамин C и бременността

Витамин C и бременността

Витамин C и бременността 470 900
Защо се нуждаеш от витамин С по време на бременност?

Вие и вашето бебе се нуждаете от витамин С ежедневно, защото е необходимо тялото да произвежда колаген, структурен протеин, който е компонент на хрущялите, сухожилията, костите и кожата. Въз основа на проучвания някои изследователи смятат, че дефицитът на витамин С при новородени бебета може да наруши умственото развитие.

Известен още като аскорбинова киселина, витамин С е от съществено значение за възстановяването на тъканите, заздравяването на рани, растежа и възстановяването на костите, както и за поддържането на кожата здрава. Той помага на тялото ви да се бори с инфекциите и действа като антиоксидант, предпазвайки клетките от увреждане.

Витамин С също помага на тялото ви да усвоява желязото, особено от вегетариански източници.

 

От колко витамин С се нуждаем дневно?

  • Бременни жени на възраст до 18 г.: 80 mg;
  • Бременни жени на възраст над 19 г.: 85 mg;
  • Кърмещи жени на възраст до 18 г.: 115 mg;
  • Кърмещи жени на възраст над 19 г.: 120 mg;
  • Небременни жени на възраст до 18 г.: 65 mg;
  • Небременни жени на възраст над 19 г.: 75 mg;

Хранителни източници на витамин С

Не само цитрусовите плодове са особено богати на витамин С. Листните зеленчуци също ще увеличат запасите ви от този витамин. Изберете пресни храни като източник на витамин С, защото той не е устойчив на термична обработка.

Опитайте се да включвате храна богата на витамин С при всяко хранене, за да увеличите максимално количеството желязо, което усвоявате от другите храни.

Ето някои от храните, които ще ви осигуряват витамин С:

  • 1 чаша портокалов сок: 6293 mg;
  • 1 чаша сок от грейпфрут: 62 до 70 mg;
  • 1 бр. киви: 91 mg;
  • 200 гр. ягоди: 85 mg;
  • 1 бр. портокал: 70 mg;
  • 200 гр. броколи, варени: 51 mg;
  • 1 бр. грейпфрут: 38 mg;
  • 1 бр. печен картоф: 17 mg;
  • 1 бр. домат: 16 mg.

 

Безопасно ли е да приемате витамин С по време на бременност?

Да, въпреки че вероятно няма да е нужно. Можете лесно да си набавите витамин С от плодовете и зеленчуците. Пренаталните витамини също съдържат витамин С, така че обикновено няма нужда да го приемате като отделна добавка.

Важно е да не прекалите с приема на витамин С, когато сте бременна. Има известна загриженост, че приемането на твърде много витамин С под формата на добавки по време на бременност може да увеличи риска от преждевременно раждане. Прекомерният прием на витамин С може да разстрои стомаха ви.

По време на бременност е препоръчително да се придържате към дневно количество витамин С 80 mg за жени на възраст от 14 до 18 години и 85 mg за жени над 19 г.

 

Признаците на недостиг на витамин С

Признаците за дефицит включват умора, възпаление на венците, бавно зарастващи наранявания, загрубяване и изсушаване на кожата.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори