Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-02-10 10:35:42 +0200 Психолозите смятат, че ограниченията карат детето да се чувства по-спокойно и в безопасност. Внимавайте какво забранявате на детето си

Внимавайте какво забранявате на детето си

Внимавайте какво забранявате на детето си 470 900
Психолозите смятат, че ограниченията карат детето да се чувства по-спокойно и в безопасност.

Някои ограничения обаче имат съвсем противоположен ефект – да направят вашето мъниче несигурно и да забавят развитието му. Затова днес говорим за забраните, които е по-добре да избягвате, за да се радвате на ползотворно и здравословно общуване с детето си.

  1. Не се ядосвайте и не забранявайте на детето да задава въпроси

Детето расте и опознава света като естествено пред него се разкриват все повече и повече въпроси. Може да е трудно за вас да отговаряте на всичко, което мъничето ви иска да знае, особено вечер, когато сте уморени, но качественото време с децата ви не само им помага да се развиват, но и създава силна връзка между вас, която само ще укрепва с израстването им.

  1. Позволете на детето си да плаче

Малките деца преживяват всичко много по-емоционално и динамично от възрастните. Не забранявайте на детето си да плаче. Не оставяйте у него разбирането, че сълзите са нещо срамно. Вместо това му помогнете да разбере защо плаче и заедно работете, за да се справите с проблема. Понякога сълзите обаче не са причинени от конкретен проблем, а могат да бъдат израз и на прекомерна радост, на преумора или друго вълнение. 

  1. Позволете свободата на детето си да ви отказва

Детето ви не е предмет. То е пълноправен член на семейството. Да му забраните да ви отказва и да очаквате винаги да се съгласява с вас означава да нарушите личните му граници. В замяна опитайте да намерите начин да обясните на малчугана защо понякога има определени задължения или се налага да изпълнява възложените му задачи.

  1. Обяснете на детето, че да се страхува от нещо не е слабост

Малките деца могат да се уплашат от лекар, от животно, от филмче и още много други неща. Уверете се, че детето ви може свободно да споделя с вас притесненията и страховете си. Не ги омаловажавайте, проявете разбиране. Помогнете му да се справи с тях. Но най-вече никога не го оставяйте с убеждението, че да изпитваш страх е срамно и недостойно.

  1. Насърчавайте поставянето на граница и уважавайте личното пространство на детето

Колкото по-големи са децата ви, толкова повече се нуждаят от лично пространство. Трябва да знаете какво се случва в живота им, но се уверете, че не прекрачвате границите. Доверието на децата ви е безценно и е най-добре да не рискувате да го изгубите като четете дневниците им или ги притискате да разкрият тайните си. Но нека са наясно, че сте насреща във всеки един момент, когато са готови да споделят, а тайните им са на сигурно място при вас. 

  1. Позволете на детето да изразява емоциите си

Децата също са хора и имат право да изпитват негативни чувства. Не забравяйте, че тяхната сила на волята все още не е развита и те трудно овладяват обхваналите ги емоции. Не ми забранявайте да изразяват емоциите, които смятате за „лоши“ като раздразнение, ревност или ярост. Напротив, помогнете им да изразят правилно тези емоции, да намерят причината защо се чувстват така. Работете заедно, за да преборите с факторите, които ги притесняват.

  1. Да сгрешиш не е престъпление

Никой не обича да прави грешки, а още по-лошо е, когато възрастен ти се кара за тях. Не се изненадвайте, че след това детето никога няма да иска да направи нещо самостоятелно от страх, че ще бъде смъмрено. Обяснете му, че грешките са един от начините да опознаем света и ни помагат да натрупаме опит. Окуражете го, че е опитало самостоятелно да се справи с възникнал проблем, че е подело инициатива. Важни са усилията, които сме вложили и да си вземем поука от грешката, а следващият път резултатът ще е на лице.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори