Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-09-05 13:47:51 +0300 6 ползи от ходенето на ясла за вашето дете... и вас! Време е за ясла! Готови ли сте?

Време е за ясла! Готови ли сте?

Време е за ясла! Готови ли сте? 470 900
6 ползи от ходенето на ясла за вашето дете... и вас!

Септември месец е начало на красивата есен, но и начало на родителските тревоги, около започването на ясла или градина. Това е важен и много емоционален момент за както детето, така и за неговите родители.

Въпреки родителските страхове обаче, посещението на подобно заведение всъщност е много полезно за всички участници в събитието и родителят не трябва да създава тревожни емоции. За да се настроите позитивно, може да прочетете част от ползите:

  1. Самостоятелност. Независимо дали малчуганът ще тръгне на ясла или градина, това ще му даде възможност да е далеч от „полата на мама“ и ще го научи на самостоятелност. Децата учат много по-бързо, когато са заедно. Оказва се, че дори злоядите деца в яслата си хапват с желание, дали заради умората от игрите или пък защото всички сядат заедно. В крайна сметка, да хапваш с компания е винаги приятно.  Децата се учат да подреждат сами, да си казват, когато им се ходи до тоалетна или са жадни, дори да се успокояват сами когато паднат, защото мама няма да може цял живот да ти целува коляното.
     
  2. Забавно е. Целият им ден е изпълнен с игри и забавления. Колкото и внимание да обръщаме на децата си, винаги част от деня е заета с нещо друго – домакинска работа, телефонни обаждания или пък да си прегледате електронната поща, понякога и така бленуваните 10 минути за кафе, а на децата им се играе. Ви-на-ги! Освен това у дома често им се караме – да не пипат компютъра, особено ако се опитват да напълнят копчетата с пластилин, да не отварят чекмеджето с ножовете или да не се опитват да решат домашния любимец с четката за зъби. В детската градина всичко се върти около забавата, песните и игрите с останалите деца, а и надали могат да открият в стаята за игри бормашината на половинката ви, която той е оставил да се зарежда на пода, включена в контакта.
     
  3. Имунитет. Да, децата ще боледуват, често ще си разменят познати и непознати и бактерии и така страшните „градински сополи“ във всевъзможни цветове и консистенции, но по този начин имунната система на децата се учи да се справя с бактериите. Рано или късно това ще се случи – в яслата, градината, в училище или в дискотека, където все някой ден отидат.
     
  4. Дисциплина. Прекарвайки времето си в своето мини общество децата се учат, че има правила и те трябва да се спазват. Колкото по-рано развият усещането, че правилата съществуват за удобство на всички, толкова по-лесно ще им е да се оправят в живота. Все пак е по-добре днес да ядат под час и да  се научат кога и къде се спи, отколкото утре да трябва да ги вадите от ареста заради хулигански прояви нарушаващи обществения ред.
     
  5. Социализация. С всеки изминал ден, детето се сблъсква с нови хора. То разбира, че съществуват и други освен мама, тате, баба и дядо. Някои са симпатични – като госпожата от градината, която посреща детенцето и му помага да си измие ръцете след игра, други не толкова – като детето, което му взе кубчетата и избяга, но в крайна сметка така е в обществото и това е начин детето да се научи само да избира и контролира симпатиите и държанието си към обкръжаващите го хора. Освен ако не сте решили да се преместите на необитаем остров…
     
  6. Време и за вас. Колкото и прекрасно да е отглеждането на дете, всеки родител има нужда от поне малко време за себе си. Без значение дали ще се завърнете на работа или ще си се отдадете на четене на книги, вие сте личност и както детето ви, което ще пее „Ходи, ходи баба Меца, сладки крушки да бере…“ със своите другари, така и вие имате нужда да прекарате малко време като възрастен, било то и просто да си поседите сами в тоалетната…

 

Последно, но не и по-важност – пускането на детето на ясла или градина е строго индивидуално за всяко семейство. Това е важна стъпка и всеки родител преценява кога трябва да се случи това! Най-правилният момент е, когато и родителите, и детето са спокойни, за да може адаптацията да мине с усмивка, а не със сълзи и родители, обикалящи нервно около сградата на яслата или градината.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори