Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-03-29 16:09:57 +0300 43% от бременните, отказали цигарите, се връщат към лошия навик след раждането. Връщане към лошите навици

Връщане към лошите навици

Връщане към лошите навици 470 900
43% от бременните, отказали цигарите, се връщат към лошия навик след раждането.

Проучване показва, че 43% от жените, които са отказали цигарите по време на бременността, се връщат към лошия навик до 6 месеца след раждането.

Досега се знаеше, че мнозинството от жените спират да пушат, след като разберат, че са бременни, но не беше ясно дали продължават в същия дух и след раждането. Новото проучване доказва, че почти половината от жените, отказали се от вредния навик по време на бременността, отново стават пушачи само след няколко месеца.

Изследването обхваща 27 различни курсове, имащи за цел да помогнат на бременните жени при отказването на цигарите. Учените имали за цел да проверят дали тези жени са останали непушачи и след раждането на децата си.

13% от жените, които са се съгласили да се подложат на някакъв вид терапия срещу тютюнопушенето, са се отказали от вредния навик и не са си позволявали да пушат до раждането. Останалите 87% или са опитали да спрат цигарите, но не са успели, или дори не са възнамерявали наистина да прекратят. Учените са установили, че от 13-те процента, които са успели да спрат, 43% са започнали да пушат отново до половин година след раждането.

„Повечето бременни жени не успяват напълно да се отърват от пушенето, а тези, които го постигнат, в голямата си част, се връщат към навика до 6 месеца след раждането“, пишат авторите на проучването, публикувано в сп. „Addiction”.

Източник: time.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори