Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-03-22 11:25:36 +0200 Нека заедно разберем какво да очакваме, така че да не позволим на раждането да ни хване неподготвени! Възстановяване след раждането

Възстановяване след раждането

Възстановяване след раждането 470 900
Нека заедно разберем какво да очакваме, така че да не позволим на раждането да ни хване неподготвени!

С раждането на детето започва майчинството. Нека заедно разберем какво да очакваме, така че да не позволим на раждането да ни хване неподготвени! Също така е важно да знаем колко време ще останем в болницата, колко дълго ще продължи възстановяването след раждането и кога ще можем да възстановим сексуалния си живот.

 

Колко дълго ще остана в болницата?

Ако сте имали нормално раждане без никакви неочаквани обстоятелства, ще останете в болницата 3-4 дни. Ако сте родили с цезарово сечение, престоят ви ще е с продължителност от около 4-5 дни.

 

Колко е дълъг "цикълът" (лохиите) след раждането?

Обикновено 40 дни. Веднага след раждането изтича доста голямо количество кръв, което постепенно намалява (до 2-3 дни). Течението продължава няколко дни, като в началото е червено, след това е розово и накрая тъмно. Обикновено това отнема 10-12 дни, като по-често спира по-рано и по-рядко – по-късно. Понякога става така, че точно, когато решим, че вече течението е отминало и махнем превръзките, то отново се появява по-слабо за няколко дни. Ако кръвта продължава да тече в големи количества, трябва да го споделите с Вашия акушер-гинеколог.

В болницата ще ви снабдят със специални превръзки, подходящи за абсорбирането на големи количества кръв. Разбира се, дори не си помисляйте за тампони. Избягвайте ги, тъй като те могат да причинят инфекция. Нужно е време на влагалището да се възстанови след раждането. Можете да използвате тампони отново след около 6 седмици.

 

Кога ще се върне нормалният ми цикъл?

В рамките на шест седмици. Точното време варира и може да се удължи, ако кърмите. Всяко тяло е различно и е нормално цикълът да се появи отново в различен период от време след раждането. Имайте предвид обаче, че липсата на цикъл не ви предпазва от нова бременност. Така че, бъдете внимателни.

 

Кога мога отново да правя секс?

Когато се чувствате готови. Възможно е първоначално да чувствате дискомфорт. Ако той е силен ик придружен от болка, информирайте лекаря си – той може да препоръча специален лубрикант.

 

Възстановяване след цезарово сечение

Въпреки че съвременното оперативно лечение е напреднало и не е сравнимо с методите, използвани в миналото, цезаровото сечение все пак представлява хирургическа намеса. Първите дни са болезнени и налагат адекватно лечение с обезболяващи.

Хубаво е да се изправите възможно най-скоро след операцията. Първият път ще е малко по-труден, но бъдете сигурни, че всеки следващ ще е по-лесен от предишния. Ставайте по няколко пъти на ден, ходете по коридорите на родилния дом и почивайте след това. В рамките на 7-10 дни вече ще сте осезаемо по-добре, а след 20 дни ще са забравили, че сте имали цезарово сечение. Не вдигайте никакви тежести, с изключение на бебето ви и се уверете, че да се почива достатъчно.

 

Болка в областта на гениталиите

  • Перинеумът (пространството между влагалището и ануса) често се оцветява в черно и се подува след раждането.
  • Ако имате шевове, те се абсорбират от организма в следващите 10 дни. Те обаче могат да предизвикат запек. В този случай на помощ идват специални глицеринови свещички, които ще ви помогнат значително.
  • Ако болката е интензивна, можете да вземате болкоуспокояващи, но винаги след консултация с лекаря или акушерката, особено ако кърмите.
  • Измивайте чувствителната зона обилно с хладка вода след уриниране и обезателно използвайте специален антисептичен крем след ходене до тоалетната.
  • За облекчаване на подуването и болката изплакването със солена вода е чудотворно. Солта е антисептик и помага на тъканите да бъдат здрави и силни. Можете да се сложите подложка с лед, ако имате хемороиди, след като сте се измили обилно със студена вода и сте нанесли малко количество зехтин. Разбира се, има много добри лекарствени средства за незабавно облекчаване на страданията, причинени от хемороиди.

 

Болки в долната част на корема

Болките се дължат на това, че матката се връща към нормалните си форма и размер. Тя се нуждае от около 6 седмици, за да се върне в първоначалното си положение. Болката от контракциите е интензивна в първите дни, но скоро след това отшумява. Болките са леки след раждането на първото дете и по-тежки след второто или ако имате повече деца. Можете да използвате болкоуспокояващи за облекчаване на тези болки.

 

Постнатална проверка

Между четвъртата и шестата седмица след раждането лекарят ще провери налягането, гърдите и зърната. А също - теглото ви и ако матката има нормални контракции, той ще провери и корема. Накрая, лекарят ще направи вътрешновагинален преглед и цитонамазка. Ако сте родила чрез секцио, лекарят ще провери шевовете.

 

Психологически статус

През първите дни с бебето е нормално да чувствате най-различни емоции. От една страна, чувство на любов, вълнение, радост, а от друга – тревожност и страх от неизвестното бъдеще. Първите дни вероятно ще бъдат малко по-трудни, но всичко постепенно ще се върне към нормалното.

 

Какво представлява следродилната депресия?

След раждането може да се случи така, че в единия момент да плачем, а в следващия да се смеем без видима причина за рязка смяна на настроенията. Това не бива да ни тревожи. Това са обичайни емоционални колебания, изпитвани от жената, която току-що е родила. Въпреки това, ако емоционалните възходи и падения са дълготрайни, и отрицателните емоции се извън контрола на майката, тя трябва да предприеме действия и да помоли за помощ.

 

Какви са симптомите на следродилната депресия?

  • Загуба на интереси
  • Липса на апетит и нужда от продължителен сън без причина
  • Плач без видима причина
  • Липса на интерес към детето
  • Суицидни тенденции

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори