Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-02-04 14:58:54 +0200 Новородените имат нужда да спят средно по 16 часа на денонощие. Въпроси и отговори за съня на бебето

Въпроси и отговори за съня на бебето

Въпроси и отговори за съня на бебето 470 900
Новородените имат нужда да спят средно по 16 часа на денонощие.

Вижте отговорите на най-често задаваните въпроси от родителите относно съня на техните бебета, изготвени от WebMD.

Кога бебето ми трябва да започне да спи през нощта?

Повечето новородени се нуждаят от около 16 часа сън, но кога ще си ги вземат вече зависи от всяко дете. Някои първоначално спят основно през деня, а са активни нощем, а други точно обратното.

Много бебета започват да спят през нощта, когато станат на 3-6 месеца. Дори тогава детето няма да спи по 10-12 часа наведнъж, но вече ще имате много по-дълги периоди на спокойствие.

Не се тревожете, ако мъничето ви вече е на 4 месеца например, а все още е неспокойно нощем. Помогнете му, като оставите всички по-вълнуващи и забавни дейности за през деня и пазите стаята вечер тиха и тъмна.

Как да накарам бебето ми да спи нощем?

Прекарвайте времето преди сън на тъмно и тихо и създайте рутинни действия за бебето – къпане, четене на книга, миене на венци или зъбки. Сложете детето в креватчето, когато вече усетите, че е спокойно и сънливо. Бъдете последователни – слагайте го да легне по един и същи начин всеки път. Постарайте се на бебето да му е удобно и комфортно.

Когато се събуди през нощта, изчакайте няколко минути преди да станете и да проверите – може пък да се успокои само и да заспи и без ваша помощ. Ако продължи да плаче, идете до бебето, но не го взимайте веднага на ръце и не включвайте осветлението. Ако видите, че нещата излизат извън контрол, проверете дали е гладно или няма нужда от смяна на пелените.

От колко време за дрямка има нужда бебето ми?

Когато се родят, бебетата имат нужда само от храна и сън, така че трудно бихте могли да различите пълноценния сън от дрямките.

Между 1-вия и 6-ия месец те дремват по около 3 пъти на ден, като всяка почивка трае 1-2 часа.

След първата годинка ще има нужда от една дрямка на ден.

На около 5-годишна възраст повечето деца губят потребността си от следобеден сън.

Трябва ли да оставям бебето ми да плаче през нощта, без да му обръщам внимание?

Зависи от детето и от възрастта му. Това е може би един от най-противоречивите и най-активно изследваните въпроси в последните години. Посъветвайте се с педиатър. Някои бебета се изморяват от плача и заспиват сами, докато други стават още по-гневни.

Може ли бебето ми да се събуди през нощта от глад?

След 4-тия месец ще видите, че бебето вече няма толкова голяма нужда да се храни нощно време. Ако се събуди, плачейки, и заспи веднага, щом получи мляко, лесно ще разберете, че е било гладно.

Ако лакомо се нахвърля на храната и чак тогава се успокоява, значи все още има нужда от среднощни хранения. Така че вместо да ги отричате, по-добре ги продължете още известно време.

Полезно ли е за бебето ми да спим в едно легло?

Не. Педиатрите не го препоръчват, защото засилва риска от задушаване или падане от леглото и от Синдрома на внезапна детска смърт. Ако често кърмите и искате бебето да е максимално близо до вас, по-добре преместете люлка или креватче до леглото ви.

Какво трябва да направя, за да съм сигурна, че бебето ми е в безопасност, докато спи?

За да минимизирате рисковете от задушаване и от Синдрома на внезапна детска смърт:

  1. Слагайте бебето да спи по гръб.
  2. Матракът и креватчето трябва да са твърди, а чаршафът – плътно прилепнал.
  3. Излишните възглавници, одеяла и играчки нямат място в креватчето.
  4. Не пушете около креватчето.
  5. Кърмете, колкото се може по-дълго.
  6. Давайте биберон на бебето по време на дрямките и преди лягане.

Докато е будно, позволявайте на бебето да играе, докато лежи по корем. Това му помага да развие по-добре главата и вратлето си.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори