Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-05-14 17:00:47 +0300 Изборът на подходящ детски зъболекар от родителите е съществен,  защото първото посещение при него става още през първата годинка. Грижата за млечните зъбки на бебето

Грижата за млечните зъбки на бебето

Грижата за млечните зъбки на бебето 470 900
Изборът на подходящ детски зъболекар от родителите е съществен,  защото първото посещение при него става още през първата годинка.

При тази първа консултация зъболекарят оценява денталното развитие на детето и предлага профилактична програма.

Друг начин  за предпазване  от кариес е хранителната профилактика – правилно хранене с храни, които не съдържат эахар. Лошите навици на хранене водят по-късно  до появата на кариес. Такъв лош навик е  например да се намазва биберонът с мед или захар.

Профилактиката трябва също така да е насочена към предпазването от кариеса, който се появява между 2 и 5 година. Причината за появата на кариеси в този период е храненето на бебето с биберон или кърма, когато е заспало.

По време на сън слюноотделянето намалява, в резултат на което остатъци от млякото остават по зъбите и причиняват кариес, без оглед на съдържанието на захар. Ето защо бебето трябва да се храни само когато е будно и да се грижите за чистотата на зъбките му преди да заспи. 

Информирайте се и не се успокоявайте с мисълта, че след като постоянните зъбки ще изместят млечните, полагането на особени грижи не е особено необходимо. За да има детето здрави постоянни зъби, е необходима здрава основа. 

 

И така, зъбки ...

  • Не давайте на детето студени храни - засилват болката на венците.
  • Можете да задоволите желанието му да хапе и дъвчи като му дадете нещо хрупкаво и относително твърдо.
  • Можете да потъркате венците нежно с пръстите или със специален за този случай гел – това помага и успокоява болката на венците.
  • Не употребявайте лекарства или домашни цярове, дори детски аспирин, без съгласието на лекаря.
  • Чистете 2-3 пъти на ден устата на бебето,  за да го предпазите от бактерии, които по-късно причиняват появата на плака.  След пробиването на  първото зъбче, потъркайте леко венците  с мокра марля.
  • Обърнете особено внимание на правилното хранене на бебето и на течностите съдържащи захар и подслаждащи вещества. При евентуална консумация на захар трябва винаги след това да почиствате зъбите.
  • Родителите също трябва да се грижат за  устната си хигиена, тъй като могат да предадат микроби на бебето.
  • За правилното развитие на устната кухина и формиране на зъбите, хубаво е до 12 месец да е приключило постепенното отбиване от шишето с биберон. Това може да стане като  намалявате ежедневно количеството мляко или постепенно го разреждате с вода докато остане само на вода. Заместител на шишето с биберон е детската чашка със специално устие, а по-късно и обикновената чаша.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори