Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-02-05 09:50:06 +0200 Както е известно не всички бебета се раждат без коса – някои се появяват съпътствани от гъст пухкав ореол. Грижи за косата на новороденото

Грижи за косата на новороденото

Грижи за косата на новороденото 470 900
Както е известно не всички бебета се раждат без коса – някои се появяват съпътствани от гъст пухкав ореол.

 Специалистите все още не са достигнали до консенсус защо част от новородените се раждат с много окосмяване, но със сигурност отговорът е свързан с хормоните на майката.

Ако сте очаровани от косичката на своето мъниче знайте, че в първите шест месеца след раждането тя постепенно ще опада. Но не се притеснявайте, това е съвсем нормален процес, през който новороденото преминава.

За щастие фазата на падането на косичката обикновено е последвана доста бързо (или дори едновременно) с нов растеж на косата. Но бебешката коса, която расте, може да не прилича на кичурите, с които се е родило вашето мъниче. Цветът и текстурата често също се променят – така че гъстата и тъмна коса може да отстъпи място на по-тънка и по-светла. Кафявото може да отстъпи място на русото, а правите кичури на игриви къдрици. В крайна сметка окосмяването след раждането ще бъде изместено от нова коса, но процесът отнема различно време при всяко бебе – от шест месеца до няколко години.

Дотогава ето как да се грижите за коса да вашето новородено:

  • Не мийте косата на новороденото всеки ден. Не е необходимо. Насочете се към бързо изплакване на скалпа с подходящ шампоан докато къпете бебето. Няколко пъти седмично е напълно достатъчно.
  • Бъдете внимателни, когато масажирате скалпа на новороденото. Прекалено интензивният масаж на скалпа може да стресира космените фоликули и да ускори загубата на косата.
  • Сресвайте косата на бебето  с мека четка или гребен с широки зъби, които няма да се заплетат в кичурчетата.
  • Избягвайте ленти за главата или ластичета, които издърпват косата на бебето назад твърде плътно, което може да ѝ навреди.

Не забравяйте да отрежете кичур от меката косичка на мъничето ви, който да приберете в дневника, който си водите, защото косата на новородено ще изглежда много по-различно съвсем скоро.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори