Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-11-12 13:03:04 +0200 Когато попитаме повечето майки и татковци какви са техните цели като родители, отглеждането на добри деца обикновено е някъде в горната част на списъка с отговори. Да отгледаме добри деца

Да отгледаме добри деца

Да отгледаме добри деца 470 900
Когато попитаме повечето майки и татковци какви са техните цели като родители, отглеждането на добри деца обикновено е някъде в горната част на списъка с отговори.

Малките деца са способни на прекрасни актове на доброта, състрадание и милосърдие, споделя в скорошна своя публикация Анита Клиър, създател на проекта The Positive Parenting. Но им е необходимо време да развият социални умения и да се научат да се поставят на мястото на другия. Отглеждането на добри деца не е краткосрочен проект - и всички деца ще правят грешки и ще бъркат от време на време.

 

За да се научат да бъдат добри, децата се нуждаят от разбиране как изглежда добротата. Те трябва да видят добротата в действие и да им бъде нагледно обяснено (както в реалния живот, така и в книги или истории). Те се нуждаят от възможности да се опитват да бъдат добри и от позитивна подкрепа за правенето на добрини. Родителите наистина могат да помогнат в този процес, като моделират добро и внимателно поведение, хвалят децата за техните мили постъпки, говорят за добротата и като предоставят много възможности на децата да се ангажират с добри дела. Ето няколко конкретни идеи, които наистина могат да са ви от полза:

 

Как да упражняваме добротата?

Децата се нуждаят от възможности да проявяват грижа, за да могат да се упражняват да бъдат добри. Това може да включва грижи за домашен любимец или помощ с по-малки деца или предоставяне на помощ за съседи или членове на семейството, дори и организации. Можете да разгледате различни онлайн платформи (бел. ред.: като например TimeHeroes: https://timeheroes.org/bg/ ) за идеи, които могат да ви помогнат да ангажирате детето си с подходящи инициативи и да му покажете добротата на практика. Малките деца се нуждаят от много възможности, за да развият своите социални умения, така че насърчавайте приятелства и се уверете, че имат много време да играят с други деца.

 

Изграждане на емпатия

Децата под около 4-годишна възраст им липсва познавателното развитие, за да си представят истински какво е да си някой друг. Но те все още могат да се научат на добро поведение. Учете малките деца да се редуват и им давайте фрази, които да използват, когато редуването не се получава. Разговорите с малки деца за чувствата и менталните състояния и за това как друг човек може да мисли или чувства им помага да развият схващане за ума, което е първият етап в изграждането на емпатия. Ако детето ви направи нещо лошо или недоброжелателно, насърчете го да поправи грешката си. Вместо да се извинят, помолете ги да дадат идеи как биха могли да покажат на този човек, че съжаляват и да постъпят с него по добър начин. Можете да насърчите съпричастността при по-големите деца, като ги включите в практически милосърдни каузи, а също и чрез личен пример и емпатично поведение.

 

Препоръчителни книги

Книгите са прекрасен ресурс за възпитаване на добри деца. Четенето на книги с истории за интересни герои помага на децата да се научат да си представят какво е да си някой друг и да се поставят на неговото място. Когато четете книги заедно с сецата си, можете да насочите вниманието им като задавате въпроси за чувствата на героя (Как мислиш, че се е чувствала принцесата, когато това се е случило? Как би се почувствал/а, ако това се беше случило с теб? Мислиш ли, че тя е постъпила добре?). Можем да предадем ключови послания за добротата и приятелството и, ако избираме книгите разумно, можем да се справим с някои трудни теми, без децата да се притесняват от тях.

 

Послание към родителите

Децата трябва да чуят от своите родители, че добротата е важна. Говорете с тях какво означава да бъдеш добър приятел и как добрите приятели се отнасят един към друг. Ако детето ви направи нещо добро за вас, похвалете го и също така му кажете как ви кара да се чувствате, така че да разбере въздействието на доброто си поведение и как то изгражда отношения. От друга страна винаги реагирайте навреме при обидно или агресивно поведение с подходящо за случая наказание, ограничение или скастряне и не забравяйте да обясните кое е неправилно и лошо в постъпката. Избягвайте да бъдете критични към другите - моделирайте добри думи и действия, за да дадете и добър пример.

 

Материалът е преведен от: https://www.anitacleare.co.uk/

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори