Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-01-18 10:46:04 +0200 В днешната статия говорим за ползите и рисковете от повиването, които трябва да имате предвид, когато се опитвате да решите дали да повивате бебето си или не. Да повиваме ли бебето или не?

Да повиваме ли бебето или не?

Да повиваме ли бебето или не? 470 900
В днешната статия говорим за ползите и рисковете от повиването, които трябва да имате предвид, когато се опитвате да решите дали да повивате бебето си или не.

Има няколко причини, поради които родителите избират да повиват новороденото:

  1. Да го затоплят

Организмът на бебета не може да урегулира все още добре температурата си, така че повиването им помага да се затоплят.

  1. Да го успокоят

Привържениците на повиването са стигнали до извода, че бебетата са по-спокойни и се суетят по-малко, когато ги повиват. Когато увиете новородено в пелена - не прекалено стегнато, не прекалено хлабаво; вие пресъздавате чувството, че е отново в утробата, което може да му помогне да се отпусне, докато се приспособява към заобикалящия го свят.

  1. Искат да му осигурят по-пълноценен сън

Повиването се е доказало като полезен инструмент за насърчаване на бебешкия сън. Новородените са по-склонни да се чувстват уютно и комфортно, когато ги повиват и по този начин са по-склонни да заспят, респективно да имат по-продължителен и спокоен сън.

Съществуват обаче няколко основателни опасения, свързани с повиването, за които всички родители трябва да са наясно.

  • Повиването може да увеличи риска от проблеми с тазобедрената става

Когато бебетата са повивани по грешен начин съществува риск крачетата им да бъдат позиционирани в неестествено положение, което да доведе до разхлабване на тазобедрените стави, да изтласка бедрата от гнездата и да повреди мекия хрущял на ставата.

  • Повиването може да увеличи риска от задушаване

Неправилната техника за повиване може да доведе до задушаване. Например, когато пелената е увита твърде свободно се създава предпоставка за ограничаване на притока на кислород, ако бебето се завърти така че платът да попадне върху личицето му.

Когато бебето започне да се движи по-усилено самостоятелно е препоръчително да спрете повиването, защото съществува опасност от „засядане“. Ако това се случи, повитото бебе няма да може да използва крайниците си, за да се измъкне от ситуация, която ограничава дишането и може да се окаже в положение с лице надолу, което прави дишането трудно или невъзможно.

  • Намирането на баланс между твърде хлабаво и твърде стегнато повиване

Точно както твърде хлабавото повиване на бебето не е оптимално, защото създава предпоставки за задушаване, трябва да се внимава, за да се избегне и прекалено стегнатото повиването.

Когато повивате бебето си твърде стегнато рискувате да нарушите кръвообращението му или да причините компресиране на гръдната стена, което отново да попречи на дишането. Освен това, когато бебетата се повиват твърде стегнато и не могат да поемат пълноценно въздух е възможно да бъдат по-податливи на респираторни проблеми и да се нуждаят от по-продължително възстановяване след инфекции на горните дихателни пътища.

  • Осигуряване на оптималната температура за новородено

Друг риск, който крие повиването е, че когато бебето е изцяло покрито от пелена телцето му може да не е в състояние да се охлади при необходимост. Прегряването е възможно да доведе до затруднено дишане.

  • Повиването може да доведе до прекалена сънливост

По-дългият сън има шанс да да попречи на честотата на кърменето и храненията, които са от решаващо значение в началото. Когато новороденото е целенасочено приспивано за по-продължителни периоди от време, това вероятно ще доведе до по-нисък прием на мляко, което да предизвика по-бавно наддаване на тегло.

  •  Липса на движение в пелената

Колкото и да е нежно, повиването е форма на ограничаване на движението. Повитите бебета не могат да се движат свободно или да опознават околната среда с допир, което е част от здравословния процес на развитие.

  • Пропуснати сигнали за хранене

Един от първите признаци на глад, които бебетата показват, е да придърпва юмручета до устата си, понякога опитвайки се да ги смучат. Повивайки цялото телце на бебето най-вероятно няма да забележите тези първи сигнали, че е време за хранене.

 

От вас зависи да прецените ползите и рисковете от повиването преди да вземете информирано решение, което е най-добро за здравето на вашето мъниче. Винаги на първо място поставяйте неговата безопасност и незабавно се консултирайте с лекуващия ви лекар, ако забележите признаци за влошаване на здравословното състояние на детето.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори