Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-10-18 11:54:36 +0300 Тази често срещана орална гъбична инфекция може да причини бели плаки в устата на вашето бебе и да превърне кърменето в мъчение и за него, и за вас. Да поговорим за бебешката млечница

Да поговорим за бебешката млечница

Да поговорим за бебешката млечница 470 900
Тази често срещана орална гъбична инфекция може да причини бели плаки в устата на вашето бебе и да превърне кърменето в мъчение и за него, и за вас.

Добрата новина е, че това е често срещан проблем и се лекува лесно.

Ако вашето бебе е много неспокойно по време на хранене и забележите бели петна в устата му, то може да има орална гъбична инфекция, известна като млечница.

Но какво точно представлява млечницата и как можете да помогнете на бебето си да се чувства по -добре?

 

Какво представлява бебешката млечница?

Често срещаната млечница при бебета е вид гъбична инфекция, която обикновено се проявява като бели или жълти петна или рани с неправилна форма, които покриват вътрешната лигавица на устата на вашето бебе. Млечницата често се появява по венците, езика, небцето и/или вътрешностите на бузите.

Млечницата при бебетата се причинява от дрожди или гъбички, наречени Candida albicans. Въпреки че това е само лека инфекция, млечницата създава дискомфорт и болка в устата на вашето бебе, а съществува и риск да ви прехвърли инфекцията.

 

Как бебетата се заразяват с млечница?

Въпреки че гъбичната инфекция, известна като млечница, се появява в устата на бебето, тя вероятно е започнала в родовия ви канал като гъбична инфекция, и това е мястото, където бебето я е прихванало, докато си е проправяло път към света.

Candida е организъм, който обикновено се намира в устата или влагалището и обикновено се държи под контрол от други микроорганизми. Но ако се разболеете, започнете да използвате антибиотици или претърпите хормонални промени (като тези по време на бременност), балансът може да бъде нарушен, което позволява на Candida да се размножава и да причини инфекция.

Млечницата може да се развие и ако гърдата на мама не е изчистена и подсушена правилно след кърмене и дрождите се умножават, причинявайки инфекция. А залъгалките или шишетата могат да стимулират отделянето на повече слюнка в устата на бебето, което осигурява идеалната влажна среда за колониите дрожди.

 

Симптоми на бебешка млечница

Ето няколко често срещани признака на млечница при бебета:

  • Бели петна в устата на бебето. Белите налепи (плаки, петна) по езика, венците, вътрешните бузи или небцето могат да бъдат признак на млечница - или просто могат да бъдат причинени от остатъци от мляко, което често остава на езика на бебето след хранене, но обикновено се разтваря в рамките на час. За да разберете дали белият език на вашето бебе е причинен от мляко или от този вид гъбична инфекция, опитайте се да го избършете внимателно с мека, влажна кърпа или пръст, покрит съ стерилна марля. Ако езикът е розов и изглежда здрав след избърсване, не е необходимо допълнително лечение. Ако белият пласт не се отлепя много лесно или го прави, а отдолу има яркочервена, раздразнена лигавица, вероятно това е млечница и трябва да се свържете с вашия педиатър.
  • Ако бебето е неспокойно докато суче или си играе със залъгалката – например, бебето започва да суче, след това се отвръща от болка, това е друг знак за потенциална орална инфекция от млечница.

 

Млечницата заразна ли е?

Ако кърмите, е напълно възможно бебето да прехвърли гъбичната инфекция върху зърната ви. Симптомите на млечница на зърното включват парене и възпаление на зърната, заедно с розов, лъскав, сърбящ и/или лющещ се вид. Възможно е също така да има остри стрелкащи болки в гърдите по време или след хранене.

Понякога, ако бебето ви има млечница, може да развие паралелно и гъбична инфекция в областта на дупето и гениталиите (областта под пелените). Тя се характеризира със зачервена и разразнена кожа, а понякога и с бели плаки по сгъвките.

 

Лечение на бебешката млечница

Тъй като млечницата лесно се предава напред-назад, най-добре е и вие, и вашето бебе да се лекувате. На вашето бебе, вашият педиатър може да предпише противогъбично лекарство, което се прилага локално върху вътрешността на устата и езика няколко пъти на ден в продължение на 10-ина дни. Бебетата с млечница, които също развиват гъбична инфекция в други части на тялото, могат да бъдат лекувани с различни противогъбични лекарства с рецепта, предназначени специално за тази област.

Ако имате млечница на зърната, вашият лекар вероятно ще ви препоръча да нанасяте на гърдите си противогъбичен крем с рецепта. С лекарствата инфекцията ще отмине за около седмица. Консултирайте се със своя лекар, ако възпалението продължава след този срок.

 

Можете ли да се предотврати бебешката млечница?

В даден момент организмът на бебето ви ще се сблъска с най-различни видове микроорганизми, гъбички, дрожди и други, като няма начин да възпрепятствате това (а и не би трябвало). Но можете да избегнете бъдещи инфекции, като редовно почиствате и стерилизирате залъгалки, бутилки и части от помпата за кърма, които докосват зърната ви.

Други неща, които ще ви бъдат от полза са: да позволявате на гърдите ви да изсъхнат напълно между храненията, за да предотвратите растежа на бактерии и други микроби; да сменяте кърпички и лигавници за кърмене след хранене; да носите памучни сутиени, които не задържат влагата и често да изпирате тези сутиени в гореща вода (изсушаването им на слънце може също да осигури допълнителна защита).

Тъй като антибиотиците могат да предизвикат гъбична инфекция, те трябва да се използват само когато е необходимо - и това важи както за вас, така и за бебето.

 

Мога ли да кърмя, ако бебето ми има млечница?

Кърменето не трябва да се прекъсва, ако единият или и двамата сте били диагностицирани с млечница, но състоянието може да направи ритуала по хранене болезнен за вас - друга причина, поради която е необходимо бързо и ефективно лечение и за двама ви.

Пробиотиците могат да помогнат за ускоряване на възстановяването и да държат дрождите на гъбичките настрана, а освен това са безопасни за прием, докато кърмите.

Дори ако бебето ви е раздразнено по време на хранене, продължете да предлагате гърдата или шишето, ако изпомпвате или хранете с адаптирано мляко. След като лечението започне и симптомите започнат да отшумяват, то ще се върне към нормалното сукане за нула време.

 

Текстът е адаптиран от www.whattoexpect.com/

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори