Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-11-13 15:54:16 +0200 Като родител на дъщеря, която е на прага на пубертета, осъзнаването на етапите му при момичетата е нещо полезно, което трябва да знаете. Защо? Да поговорим за пубертета при момичетата

Да поговорим за пубертета при момичетата

Да поговорим за пубертета при момичетата 470 900
Като родител на дъщеря, която е на прага на пубертета, осъзнаването на етапите му при момичетата е нещо полезно, което трябва да знаете. Защо?

Защото, като разберете какви са етапите на пубертета при момичетата, можете поне да сте подготвени за предстоящите промени в дъщеря ви. Както и да подготвите нея, като поговорите за тях преди да се случат. Особено когато става дума за неща като менструален цикъл!

Когато стане въпрос за настъпващия пубертет и половото развитие, често говорим за скалата на Танер. Джеймс Танер, британски детски недокринолог, разработва скалата на Танер в средата на 19-ти век, за да определи етапите на полово развитие по време на пубертета.

Скалата на Танер се използва и до днес. Въпреки че пубертетът започва по-рано при съвременните момичета, последователността на променитеостава непроменена.

 

И не забравяйте, че времето, в което се очаква тези промени да настъпят у вашата дъщеря, може да варира, тъй като зависи от индивидуалния организъм. При някои момичета пубертетът настъпва по-рано или по-късно от останалите.

 

И така, какви са етапите на пубертета при момичетата?

 

Етап 1 (между 8 и 11г.)

Първите промени, които ще се случват с дъщеря ви, са скрити, тъй като те се случват дълбоко в нейното тяло. Тялото ще започне да освобождава хормони, които ще стартират целия процес. Основният хормон за момичетата е естроген. Неговите нива ще започнат да нарастват в тялото на вашата дъщеря, яйчниците ще порастнат, но все още не могат да се видят промени извън тялото й.

Може да забележите, че бедрата и бедрата й започват да се разширяват и малко по-закръглени.

 

Етап 2 (между  8 и 14г.)

Всяко момиче е различно, но първият видим признак на пубертет, който най-вероятно ще видите в дъщеря ви, е развитието на гърдите и окосмяването на пубиса. При малък брой момичета се случва да развият интимно окосмяване преди гърдите им да започнат да растат. Това е напълно нормално и няма какво да ви притеснява.

С развитието на гърдите може да се усети нещо подобно на бучка зад зърното. Зърната ще бъдат чувствителни и ще набъбнат, а площта около зърното - ареолата, ще се увеличи.

Окосмяването се появява като тънък нежен мъх в областта на срамната кост и големите срамни устни.

Често в този период се забелязва ускорен растеж, момичето става все по-високо, а ханша и бедрата му се заоблят. Ръцете и краката й също обикновено нарастват.

Тъй като потните й жлези започват да увеличават продукцията си на пот, се появява естествения телесен аромат.

 

Етап 3 (между 9 и 15г.)

Гърдите на дъщеря ви ще продължат да растат, ще се увеличават по размер и ще бъдат по-конусовидни. Зърната  и ареолите ще бъдат по-оформени, ще станат по-големи и по-тъмни. Интимното й окосмяване ще започне да потъмнява и космите да загрубяват, но все още няма да е много. Ще може да се забележи засилено окосмяване по краката под коленете.

Извън тялото й, нейните гениталии също ще започнат да се променят и за пръв път може да забележи  влагалищна секреция по бельото. При някои момичета може да започне първия менструален цикъл, като първите месеци обикновено е лек и неособено редовен.

Тялото й все още ще расте и ще натрупа тегло и височина.

 

Етап 4 (между 10 до 16г.)

Гърдите на дъщеря ви ще продължат да растат сега с по-пълна, по-заоблена форма на възрастна жена. Зърното и ареола са завършили оформянето си. Интимното й окосмяване ще загрубее, космите ще станат по-дебели и къдрави. При някои момичета тепърва се появят косми под мишниците, докато при други първите косми са се появили преди това.

Ако все още не се е появил, то първият менструален цикъл трябва да започне на този етап. Първоначално най-вероятно ще е  нередовен. Влагалищният секрет става по-обилен и обикновено се засилва в месеците преди първата менструация.

Кожата и косата й може да започнат да се омазняват. Дъщеря ви ще продължи да расте и бедрата й ще продължат да се заоблят, но не със същото темпо както преди.

 

Етап 5 (между 12 и 19г.)

Това е последният етап от промените. Дъщеря ви сега ще достигне пълната си височина и ще изглежда като млада девойка. Яйчниците овулират, което означава, че менструалният й цикъл ще бъде редовен. Гърдите й ще бъдат напълно оформени, а интимното й окосмяване ще придобие познатата триъгълна форма като при зряла жена. Кожата й ще се омазнява по-малко, което обикновено означава по-малко пъпки.

 

Половото съзряване и промените в тялото на дъщеря ви са естествен процес, за който е хубаво да поговорите преди да настъпят съответните промени. Ако темата ви притеснява или се смущавате, че не сте наясно с всички подробности, можете да купите на дъщеря си специализирана литература. В книжарниците можете да намерите много книги по темата, съобразени с различните възрастови групи. Също така можете да я посъветвате да поговори с училищната медицинска сестра или с личния си лекар, ако има нещо, което я притеснява. Важното е дъщеря ви да научи, че няма от какво да се срамува и винаги има към кого да се обърне за допълнителна информация или съвет.

 

Източници:

Gender Differences at Puberty. Edited by Chris Haywood. 2003. Cambridge University Press. Cambridge.

Handbook of Child and Adolescent Sexuality: Developmental and Forensic Psychology. Edited by Daniel S. Bromberg and William T. O’Donohue. 2013. Elsevier. Academic Press. Oxford.

Puberty: Physiology and Abnormalities by Philip Kumanov and Ashok Agarwal. 2016. Springer International Publishing. Switzerland.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори