Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-03-11 17:04:40 +0200 Първите два дни след раждането не са никак леки. И някои от моментите не са особено изпълнени с достойнство. Първите 48 часа след раждането!

Първите 48 часа след раждането!

Първите 48 часа след раждането! 470 900
Първите два дни след раждането не са никак леки. И някои от моментите не са особено изпълнени с достойнство.

При всички положения целта на този текст е да ви информира, а не да ви изплаши.

 

Какво се случва с пъпната връв след раждането?

Акушерките често бързат с отрязването и клампирането на пъпната връв, което не позволява на всички полезни вещества в кръвотока от плацентата, които все още се съдържат в нея, да преминат към бебето. Ако раждате по естествен път, помолете акушерката да остави бебчето поне 5 минути след раждането все още свързано с вас чрез пъпната връв.

 

Израждането на плацентата

След раждането на бебето, трябва да се отдели и плацентата. Това може да се случи по няколко начина. Ако става по естествен път, „раждането“ на плаценатат може да отнеме до 2 часа след раждането на бебето. Този макар и естествен метод крие рискове да останат парченца от плацентата, които да се инфектират. Естественото израждане на плацентата може да се ускори по медицински път с инжектиране на окситоцин.

Повечето акушер-гинеколози у нас предпочитат за по-голяма сигурност да извършат кюретаж на плацентата. Така се минимизира рискът от последваща инфекция. Кюретажът се извършва и когато раждането е чрез секцио.

 

Следродилно кървене – лохии

В първите дни кръвотечението може да е по-обилно, яркочервено. Обикновено около третия ден кървенето намалява и постепенно преминава в розово-кафеникаво зацапване, а на седмия ден е бяло-жълтеникаво. Секретът става по-течен, слузест и белезникав след десетия ден от раждането. Продължителността на кървенето не е еднаква за всички, но до 6 седмици след появата на бебето се смята за нормална. Възможно е това да е съпроводено с неприятен мирис и затова хигиената през този период е изключително важна, а при най-малкото съмнение за инфекция е добре да посетите гинеколог.

 

Следродилни болки

Следродилните болки (крампи) са абсолютно нормални и се дължат на свиването на матката, която се опитва да се върне към нормалните си размери. Следродилните болки са своеобразни контракции.

 

Хемероди и шевове

При естественото раждане често се налага епизиотомия. Епизиотомия е хирургически планиран разрез на перинеума и задната вагиналната стена по време на втората фаза на раждането. Епизиотомията цели оперативното разширяване на входа на влагалището по време на раждане, след което перинеумът се възстановява посредством шевове. Това носи дискомфорт и притеснения след раждането, особено при ходенето по голяма и малка нужда, заради щипенето и леката болка. Пиенето на повече вода ще намали концентрацията на пикочна киселина в урината и съответно ще намали щипенето и диксомфорта.

Хемороидите са разширени кръвоносни съдове в областта на ануса и могат да бъдат вътрешни и външни. Обикновено те са продукт на заседнал начин на живот, запек, недостатъчен прием на течности и забавен поток на кръвта и лимфата. При раждане по естествен път обаче хемороидите се получават в следствие на напъването. Усещането за тях е като болезнени буци в аналната област, които могат да се възпалят и да причинят дискомфорт при сядане или движение. При всички положения острата им фаза преминава за няколко дни, а подходящата диета богата на фибри и течни храни облекчава изхождането до тоалетната, което може да бъде болезнено и притеснително. Активното движение допринася за активния кръвпоток и оттам за по-бързото справяне с хемороидите. Лекар може да ви изпише кремове, свещички и подходящи таблетки за облекчаване на състоянието. Еднократните клизми също са добър приятел на жената в този деликатен момент.

 

Интимна хигиена

В зависимост от типа раждане – по естествен път или секцио, спазвайте препоръките на акушерките за поддържане на интимна хигиена. Ако раждате естествено, гениталната област може да е отекла, охлузена и чувствителна. В този случай първите няколко измивания може да са само с хладка вода и нежно подсушаване с потупване, без търкане. Специалистите може да ви препоръчат изплакване с отвара от лайка, смрадлика или слаб, бледорозов разтвор на калиев перманганат за облекчаване и деизнфекция. При раждането чрез цезарово сечение първият душ може да бъде отложен заради оперативната намеса, но това не пречи на подмиването на интимната област. Ако предпочитате, можете да се консултирате с лекаря си за използването на интимни мокри кърпички през първите дни след раждането.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори