Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-10-07 11:49:44 +0300 От 4 месечна възраст бебето започва да се научава как да седи самостоятелно, а към 15-ия месец вече върви уверено. Да подпомогнем процеса на прохождане

Да подпомогнем процеса на прохождане

Да подпомогнем процеса на прохождане 470 900
От 4 месечна възраст бебето започва да се научава как да седи самостоятелно, а към 15-ия месец вече върви уверено.

По време на този вълнуващ период можете да му помогнете да добие самочувствието да направи първите си стъпки чрез прости игри и окуражаване.  Бъдете по-активни, не го дръжте толкова много, укрепете крачетата му. Ходенето може да не изглежда като нещо голямо за нас възрастните, но децата се чувстват доста удобно, когато ги носят и когато пълзят навсякъде. По-лесно им е. Така че да се учат да ходят не винаги е лесна задача. Може да се окаже трудно. Но не се притеснявайте, бебето ви ще се научи да ходи, когато е готово и, разбира се, с малко помощ от мама и татко.

 

  1. Започнете от рано

Както всяко нещо в живота, винаги е най-добре да се упражнявате. Ако бъдат държани по-често изправени, повечето бебета ще започнат да се задържат сами на крака от около четири до пет месечна възраст. Тази ранна активност помага за укрепване на мускули в крачетата и бедрата.

  1. Предложете им стимул

Бебетата със сигурност се интересуват от любимите си играчки или лакомства. За да не откъсват поглед от наградата - поставете любимите им неща на недостъпно за тях място, така че да нямат друг избор, освен да се опитат да станат, за да я получат.

  1. Обезопасете дома си

Да научите бебето си да ходи ще бъде много по-лесно, когато знаете, че живеете в безопасен дом. Помислете колко стресиращо би било да помагате на бебето да ходи, ако все още нямате брави на шкафовете, протектори за ъглите на мебелите или капачета на контактите. Ще се чувствате много по-комфортно, ако се уверите в безопасността на мъничето ви  у дома.

  1. Можеш да го направиш!

Окуражаването на детето е огромна част от родителството. Когато бебето ви прави най-малките неща, не забравяйте да го насърчите! Вашето дете ще хареса вниманието и чувството за постижение; което означава, че може да продължи да се опитва да ходи, за да направи себе си и родителите си горди. Само защото бебетата не могат да говорят все още, не означава, че не разбират социалните сигнали от родителите си. Застанете зад цели на детето си и бъдете най-големият му почитател!

  1. Аз правя стъпка и ти правиш стъпка

Да придържате бебетата за ръце докато се учат да ходят е чудесна идея. Не само че сте там, за да ги подкрепите, но те могат да усетят какво е да стоиш изправен. Освен това да се движат с родителите си ги кара да се чувстват уверени и сигурни да опитат нови активности. Но не забравяйте, че ръцете и краката на бебетата ще се уморят, така че е важно да правите чести почивки по време на първите подвизи в ходенето.

  1. Не носете постоянно бебето на ръце

Свикнали  сте да държите бебето навсякъде, където отивате, но е време да го оставите то да дойде при вас. Звучи трудно, но е най-доброто решение за него. Когато бебето е постоянно на ръце, има вероятност да стане лениво и да не изпитва желание да ходи. Все пак знае, че майка му ще го направи вместо него. Знаем, че сте силно привързани към бебчето си, но придобиването на известна независимост го насърчава да изследва нови занимания и усещания, което е дългосрочен план подпомага развитието му.

  1. Подсилете крачетата

Подскачането на бебето не е само веселба. Подскачането нагоре-надолу укрепва долната част на тялото и подобрява баланса. Научете ги и да клякат, също ще им помогне да проходят по-скоро. Хванете вашия малчуган за ръцете и заедно се забавлявайте с новото му любимо хоби.

  1. Не насилвайте процеса

Повечето деца ще проходят до 15-месечна възраст, а някои още на 8-9-месечна възраст. Колкото по-късно детето проходи, толкова по-дълго време е било необходимо на костите да се развият правилно. От 9 до 18 месеца се счита за нормална възраст да достигне до етапа на прохождането. Затова не насилвайте детето да ходи, преди то да е готово за тази стъпка.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори