Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-04-03 18:57:22 +0300 Избрали сме за вас няколко идеи за поддържане на децата заети през удължения период на извънредна ситуация, свързани със засаждане на растения и внимателното им отглеждане.  Да поканим пролетта вкъщи с малки зеленчукови експерименти!

Да поканим пролетта вкъщи с малки зеленчукови експерименти!

Да поканим пролетта вкъщи с малки зеленчукови експерименти! 470 900
Избрали сме за вас няколко идеи за поддържане на децата заети през удължения период на извънредна ситуация, свързани със засаждане на растения и внимателното им отглеждане. 

Надяваме се, че ще намерите нещо ново, което да опитате!

Засаждането и отглеждането на растения с деца в предучилищна възраст е чудесен начин да им разкажете за растителния свят е чрез практически дейности и забавни преживявания. Така те сами се потапят в биологията на живота, като сами практикуват основните ѝ принципи. Можете да помогнете на децата си да научат за пролетта, растенията (и техния жизнен цикъл) и растежа чрез засаждане и грижа за цветя и саксийни зеленчуци. Тази колекция от идеи може да помогне на вас и вашите малчугани да засадите малка домашна градина с възможности да научат нови неща.

 

Как да отгледаме зеленчуци от кухненските остатъци?

Ще се нуждаете от: 

  • морковена дръжка с 2 см от моркова
  • основата на целина (стръкове) с 2--3 см от дръжките
  • основата на една маруля с 2-3 см от листата
  • плитка чинийка
  • два буркана или купички, достатъчно широки за целината и марулята
  • памук
  • вода

Сложете малко памук, така че да покрие плътно дъното на чинийката и го напоете с вода (така че да се навлажни, а неводата да плува в чинийката). Поставете отгоре моркова. 

В едното бурканче или купичка налейте около 0.5 см вода и поставете отрязаната част от целината.

Във второто бурканче или купичка налейте същото количество вода. Вземете 2 кеиеки за зъби и ги счупете на две. Боцнете ги в дънцето на марулята, така че да се образува нещо като три- или четириножник. Поставете така направената конструкция в бурканчето или купичката и долейта с пода, така че да покрие част от дънцето ѝ, но да не покрива листата на марулята.

Поставете трите на съда на светло място, без да ги напича ярка светлина. Поддържайте памука на моркова овлажнен всеки ден, а водата на целината и марулята сменяйте веднага щом зебележите леко потъмняване или оцветяване на водата. Когато пораснат, листата и на трите зеленчука стават за вкусна домашно отгледана пролетна салата!

 

Как да си направим яйца с коса?

Ще се нуждаете от: 

  • десетина зрънца леща за всяко яйце
  • черупките на няколко яйца, внимателно счупени от едната страна, така че да бъдат на 2/3 цели
  • памук
  • вода
  • картонена кутия от яйца

Измийте черупките на яйцата и ги поставете в кутията така че да бъдат стабилни (сложете първо малко памук под яйцата, ако се налага да ги повдигнете малко). По желание преди да пристъпите към засаждането на семенцатау изрисувайте върху черупките забавни личица или им залепете очички. Поставете малко памук вътре в черупките и ги навлажнете с малко вода. Поръсете семенацата на лещата по целия памук - доброто покритие ще осигури плътна "коса" на яйцата. Поставете яйцата на добре осветено място и поддържайте памука влажен всеки ден и скоро ще видите как първите "косъмчета" поникват!

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори