Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-10-02 15:44:21 +0300 Кои сигнали издават, че бебчето ви вече е готово да направи първите си крачки, и как да му помогнем? Да се научим да ходим!

Да се научим да ходим!

Да се научим да ходим! 470 900
Кои сигнали издават, че бебчето ви вече е готово да направи първите си крачки, и как да му помогнем?

Първите 2 годинки на бебето са белязани от редица събития – първата усмивка, първият смях, първото зъбче… Първите стъпки обаче са момент, който със сигурност ще запомните завинаги. Прохождането е важен етап в развитието на бебетата и родителите често се притесняват кога точно ще настъпи и този момент. Всяко бебе се развива със свое собствено темпо и дори детето на приятелите ви вече да е проходило, а вашето не, това не значи, че трябва да се притеснявате. Кои са първите сигнали, че първите стъпки наближават?

 

Повечето бебета прохождат около първата си годинка, като диапазонът варира основно между 9-ия и 18-ия месец. Не се тревожете, ако детето ви реши да вземе „обиколния път“! Някои деца започват с пълзене, други така и не пропълзяват, а решително се изправят за първата си крачка. Всичко това е абсолютно нормално. Важното е, че в този етап бебетата използват ръцете и краката си едновременно, за да започнат да се придвижват. А ако мъничето ви прави вече някои от следните неща, то първите му стъпки предстоят много скоро:

  • Търкалят се наляво и надясно като лежат
  • Пълзят рачешката
  • Влачат се по дупе като са на пода
  • Опитват се да пълзят по стълбите като се набират с ръчички на следващото стъпало

Наблюдавайте и сравнявайте дали детето си повдига горната част на тялото повече като пълзи или дали е по-активно в гореизброените дейности в сравнение с предходния месец - обичайно това са сигнали, че тялото му укрепва.

Ако мъничето ви вече е навършило годинка, но не е проявило интерес към нито една от тези активности, направете консултация с педиатъра му.

 

Източник: parenting.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори