Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-11-26 09:28:04 +0200 Решението да бъдеш майка ще промени живота ви завинаги. Често се случва то да завладее изцяло мислите и действията ви, но правенето на бебе не трябва да е толкова сложно все пак. Да си направим бебе: План в 7 стъпки

Да си направим бебе: План в 7 стъпки

Да си направим бебе: План в 7 стъпки 470 900
Решението да бъдеш майка ще промени живота ви завинаги. Често се случва то да завладее изцяло мислите и действията ви, но правенето на бебе не трябва да е толкова сложно все пак.

Подготвили сме кратко ръководство със 7 от най-важните стъпки, с които да се подготвите за зачеване:

 

1. Започнете да разговаряте с партньора си за плановете ви за деца

Зачеването често е резултат на простичък разговор между двамата партньори, които решават че се обичат достатъчно, за да създадат продължението на себе си.

Не сте сигурни, че сте готови за родители или пък партньорът ви не е уверен в себе си? Ето 7 стратегии, които да ви помогнат да обсъдите темата по-лесно.

Освен да разговаряте постарайте се също така да:

  • Правите много секс. Не наистина. Нови проучвания показват, че да се прави на много секс преди зачеването може да направи имунната система за здрава бременност.
  • Се уверите, че партньорът ви е здрав. Фертилността на таткото също има значение, така че той ще иска да се увери, че е толкова здрав, колкото може да бъде.
  • Навлезете в този период заедно. Има и много доказателства, които показват, че партньорите, които умишлено влизат в етапа на родителството, имат по-добри резултати във връзката си и за детето си.

 

2. Приемайте пренатални витамини и се хранете здравословно

Започнете да приемате пренатални витамини 3 месеца, преди да започнете с опитите за зачеване.

400 до 800 микрограма фолиева киселина всеки ден в продължение на поне три месеца преди да забременеете, значително намалят риска от някои вродени дефекти на мозъка и гръбначния стълб, казват експертите. Преди да започнете приема на витамини се консултирайте със своя лекар.

Хранете се добре още преди да заченете. Расте броят на изсредванията, които също така показват, че е важно за бъдещите майки да ядат богати на хранителни вещества храни преди зачеването. Избирайте органични плодове и зеленчуци, когато е възможно. Докато увеличавате приема на здравословни храни и продукти, полагайте допълнителни усилия за ядене на органични продукти, като избягвате такива обработени с пестициди и консерванти:ябълки

  • боровинки
  • чери домати
  • краставици
  • грозде
  • люти чушки
  • зеле
  • нектарини
  • праскови
  • картофи
  • сладък грах
  • спанак
  • ягоди
  • червени чушки

Старайте се винаги да измивате добре продуктите преди ядене.

Ограничете кафето ☕ + алкохола 🍷. Показано е, че консумацията на тежък алкохол и кофеин намалява фертилитета при жените. АГ специалистите обаче обещават, че една чаша кафе на ден е напълно приемлива.

 

3. Спрете приема на противозачатъчни

Преди да започнете активно да се опитвате да заченете, ще трябва да спрете противозачатъчните. Ако не се чувствате достатъчно подготвена, можете да използвате презерватив в този период.

Д-р Мишел Колинс, директор на програмата за медицински сестри и акушерки в университета Вандербилт, обяснява, че след спиране на противозачатъчното хапче, лепенка или спирала „една жена може да овулира около две седмици след спиране на контрацепцията или може да отнеме повече време, но като цяло при повечето жени менструацията ще се завърне до шест седмици след спиране на контрацептивните таблетки."


4. Направете си предварителен преглед

Нищо няма да приповдигне така настроението ви като запазването на час за профилактичен преглед с нагласата за зачеване. Вашият лекар може да ви помогне да се ориентирате как да коригирате поведението сега, за да имате най-здравословната възможна бременност. 

Направете си списък с въпроси, които да обсъдите като ние ви препоръчваме:

  • Диета и начин на живот: Вегетарианка ли сте? Бягате ли за ултрамаратони? Имате ли наднормено тегло или поднормено тегло? Пушите ли понякога?
  • Медицинска + фамилна анамнеза: Има ли фамилна анамнеза за спонтанен аборт или генетично заболяване? Някоя от близките ви роднини изпитвал ли е усложнения на бременността?
  • Медикаменти, които приемате: Необходимо ли е да спрете някои от лекарствата, които приемате в момента, преди да се опитате да заченете? Приемате ли пренатални витамини?
  • Фактори на околната среда: Работите ли или живеете в близост до опасни химикали, които трябва да ограничите, за да заченете?
  • Предходна бременност: Имали ли сте предишни бременности или спонтанни аборти?

 

5. Направете календар на цикъла си

Напълно ви разбираме: Вие сте заета дама, която се опитва да забременее. Последното нещо, от което се нуждаете, е да губите времето си със схеми за фертилност, които няма да работят. За щастие съвременните технологии предлагат електронни и онлайн календари и дневници на цикъла, които ще ви помогнат лесно да следите дните на овулация и да изчислите максимално подходящия момент за зачеване.

 

6. Постигнете здравословно тегло

Средностатистическата жена трябва да се стреми да натрупа около 10-15 кг по време на бременност, така че може да изглежда противно на всякаква логика да се опитате да отслабнете (или да спечелите) тегло, преди да се опитате да заченете. 

Преди зачеването поддържането на индекса на телесната маса в здравословен диапазон (между 18,5 и 24,9) не само ще ви помогне да забременеете, но новите изследвания показват, че това може да помогне и за поддържане на здрава бременност.

 

7. Прегледайте бюджета си без да се притеснявате

Бюджет за бебе: Колко ще ви струва едно бебе? Изчислете основните разходи - бебешко креватче, бебешка количка, бебешки дрешки, козметика, хигиенни аксесоари, месечен разход за пелени (и евентуално адаптирано мляко), за да си направите сметка как ще се преразпредели бюджетът ви, когато се появи бебето.

Можете също така да започнете да проучвате средните разходи за отглеждане на деца във вашия район (детска градина - частна или държавна, месечни текси, детегледачка или домашна помощница), но имате достатъчно време, за да сложите финансите си в ред, така че не се чудете. Майчинството започва с малки (бебешки!) стъпки, не се случва изведнъж. Но започнете сега, за да не се изненадате от разходите по-късно.

 

Коментари

Neutral avatar

Нашите спонсори

Нашите партньори