Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-06-25 13:40:53 +0300 Нервната система на новороденото все още не е узряла. Тя се развива успоредно с неговия растеж. По принцип, още от самото раждане скелетът му е издръжлив, организмът е независим и укрепва с времето. Двигателно развитие и етапи на прохождане

Двигателно развитие и етапи на прохождане

Двигателно развитие и етапи на прохождане 470 900
Нервната система на новороденото все още не е узряла. Тя се развива успоредно с неговия растеж. По принцип, още от самото раждане скелетът му е издръжлив, организмът е независим и укрепва с времето.

Детето се учи да контролира първо главата, след това ръцете и накрая тялото и краката. Тези етапи са ориентир, показатели за здравословно развитие и винаги се проявянат в същия ред. Първоначално контролира движението на главичката (през 2-3 месец), след това се учи как да контролира крайниците си и да държи предмети и по-късно се научава да пази равновесие в седнало положение (около 6-7 месец).

Обикновено бебето се ражда с криви крака поради позицията му в матката.  Традиционните методи на решаване на този проблем (стегнато повиване на бебето) са забранени днес. С растежа на бебето крачетата приемат нормалната си форма. Повишената концентрация на мазнина в стъпалото създава впечатлението че има дюстабан. Всъщност това е често срещано явление. Няма опасност от изкривяване на крачетата поради тежестта на тялото му, когато върви подпомогнато от майка си. Бебетата  притежават мускулната сила  да понесат теглото на тялото си. Това, което им липсва, е равновесие.

Бебето, което все още не е проходило, не се нуждае от обувки. Ортопедите препоръчват да се остави босо в началото, защото е здравословно и помага за правилното формиране на стъпалото. При купуване на  обувки е важно те да прилягат добре на крачето, особено на стъпалото, и подметката да е твърда, за да може да върви удобно и кракът да е защитен.

 

Способността да се движи прави детето по-независимо от родителите. През първите месеци движенията му са некоординирани и  нестабилни. С развитието на детето те стават прецизни и конкретни, координират се движенията на ръцете с тези на краката – за това помага  прогресивното развитие на мозъка и нервната система. Обикновено детето минава през следните етапи на развитие през първата си годинка:

  • До края на първото тримесечие бебето може да контролира главичката си, свива крачета и ръчички, изправя се на лакти когато е по корем, опитва се да хване предмети, без да може обаче да ги задържи. 
  • През второто тримесечие може да държи по-стабилно играчките, опитва вкуса им като ги слага в устата, обръща се само по гръб и по корем и може да остане седнало за малко без чужда помощ.
  • През третото тримесечие играе по-свободно, сяда само и може  да се изправи на крака като се опира за стената или се държи за пръчките на решетката на  креватчето. 
  • През четвъртото тримесечие започва да лази, контролира по-добре тялото си, изправя се само като се хваща за нещо с ръчички, запазва равновесие за малко и с чужда помощ може да “танцува” или да прави нервни, некоординирани  движения в усилието си да запази равновесие.

Когато навърши една годинка, то вече лази бързо, започва да върви и постепенно разработва свои техники за развитие на стабилността и равновесието.

 

Оставете детето да завоюва само всяка стъпка, не изисквайте повече отколкото може и не го обезкуражавайте да опита това, което иска. Ако все още няма двигателни способности - не може да хване предмети, когато е на 12 месеца, или не може да запази равновесие и да върви (на 18 месеца и все още не е провървяло) - потърсете съвета на педиатъра.

 

Детето иска да се движи свободно и да развива способностите си със свои темпове. Дайте му цялата си нежност, любов и разбиране, без да изисквате или упражнявате натиск. Ако го окуражавате  и подкрепяте, то ще изгради доверие в себе си – нещо, от което ще се нуждае  цял  живот.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори