Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-10-07 15:31:05 +0300 Гените на бащата на влияят на това каква ще е интелигентността на детето. Детето наследява интелигентността от майката

Детето наследява интелигентността от майката

Детето наследява интелигентността от майката 470 900
Гените на бащата на влияят на това каква ще е интелигентността на детето.

Това показват резултатите от различни проучвания и лабораторни експерименти, обобщени от специализираното издание "Psychology Spot".

Гените на интелигентността се пренасят в Х-хромозомата. Тъй като жените имат две, те имат и двойно по-голям шанс да предадат тази информация на бебето, отколкото мъжете със своята една.

Шансът интелигентността да се наследи от бащата се свежда до минимален и заради откритието, че гените на бащата за когнитивни и умствени функции у наследника в много случаи се деактивират автоматично. При формирането на ДНК на зародиша има точно определени връзки и закономерности, които се спазват и наследяването на интелигентността е една от тях.

Експеримент с мишки показал, че при новородени мишлета с доминиращи гени от майката тялото се развива по-малко, но те проявяват по-висока съобразителност и памет. Тези, взели повече от бащините си гени, имали здрави тела и по-малки мозъци.

Изследователите открили клетки в шест различни части на мозъка им, съдържащи само майчини или само бащини гени. Тези на майката винаги били на местата, отговарящи за когнитивните умения, а на бащата - в системите управляващи крайниците, нагона и агресията. Не открили обаче нито един наследствен мъжки ген в мозъчната кора, където протичат най-сложните мисловни дейности.

Университетът в Глазгоу проверява същата теория от 1994 г. досега, като анкетира всяка година над 12 600 души между 14 и 22 години и следи психическото и интелектуалното им развитие. Много фактори били взети предвид, за да се открие откъде идва интелектът, включително расата, образованието, социо-икономическите условия, но най-силната и явна закономерност, която открили е коефициентът на интелигентност на техните майки.

Важно уточнение, което правят от Университета във Вашингтон, обаче е, че не всичко е в гените. Според изследването им сътоношението, формиращо интелигентността на зрелия човек е 40% наследство и 60% възпитание и среда. Разбира се, майката играе ограмна роля и за второто със специалната връзка, която има с детето си, но поне тук и бащата може да помогне.


Източник: ​independent.co.uk

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори