Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-09-02 11:23:46 +0300 Етапът на записване в детската градина често е проблемен, особено що се отнася до хигиената на детето. Детската хигиена в детската градина и училище - кое е най-важно?

Детската хигиена в детската градина и училище - кое е най-важно?

Детската хигиена в детската градина и училище - кое е най-важно? 470 900
Етапът на записване в детската градина често е проблемен, особено що се отнася до хигиената на детето.

Ето най-важните съвети, за да се поддържа детето чисто в детска градина или училище.

 

Миенето на ръце

Това е най-важната стъпка за превенция на заболявания. 

В градината и класната стая детето непрекъснато докосва с ръцете си с голям брой неща (столове, бюра, дъска, играе с други деца и т.н.), което означава, че е изложено на много мръсотия и микроби, които могат да се прехвърлят от ръцете му към тялото му, особено когато дойде време за обяд или при контакт с носа, устата или очите.
Първата задача на родителите и учителите е да научат и предупреждават децата да мият ръцете си правилно със сапун и вода:

  • след ползване на тоалетната
  • преди и след хранене
  • когато взима, докосва, или си играе с предмети от земята
  • при почистване на носа и след кихане и кашляне
  • след игра на топка или друг спорт
  • когато пристигате у дома след градина/училище

Родителите трябва да се уверят, че градината или училището предоставят подходящите условия за добра хигиена. Много родители предоставят на децата си антибактериални гелове, за да ги предпазят от микроби, но те не компенсират напълно измиването на ръцете.

 

Грижа за кожата на лицето, ръцете и краката:

Дворът на детската градина или училището е чудесна възможност да подишат чист въздух, да си поиграят и да си починат от занятията. Пространството обикновено е добрре осветено и с пряка слънчева светлина. Слънчевата светлина е необходима за синтеза на витамин Д и е полезна за децата, но силното слънце и продължителното излагане през късната пролет, лятото и ранната есен може да увреди кожата и да я изсуши. Настилката на дворовете и детските площадки също неминаги е подходяща, като детето може да падне и да се нарани или децата да играят с мръсотия, която може да допринесе за изсушаване и разраняване на кожата.

Родителите следва ежедневно да обръщат внимание особено на откритите части от тялото (лице врат, ръце и крака) на детето. Ако забележат изсушаване, напукване или рани, следва да дезифенкцират внимателно мястото и да го обработят с подходящ медикамент или козметика. През слънчевите дни не забравяйте да използвате слънцезащитни и овлажвяващи продукти, които да предпазят нежната детска кожа. Адекватната грижа намалява донякъде възможността и от топлинен или слънчев удар.

 

В рамките на текущата пандемия от COVID-19 българското Министерство на здавеопазването, издаде следните препоръки и изисквания към родителите и техните деца относно постъпването и посещението на детски градини и училища:

По отношение на учениците – на училищните власти трябва да бъде предоставен талонът за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година, т. нар картон или лична здравна профилактична карта. 

Това може да направи както родителят, така и общопрактикуващият лекар -  по служебен път.

Предвид епидемичната обстановка и с оглед предотвратяване струпване пред кабинетите на ОПЛ – талонът може да се предостави до един месец след началото на учебната година, а не както досега – в 7-дневен срок.

При провеждането на задължителна имунизация или реимунизация от Националния имунизационен календар по-късно, данни за нея могат да се предоставят допълнително на училището.

 

По отношение на децата, които посещават ясли и детски градини:

За новоприети в детски градини деца се изискват следните документи:

  • здравно-профилактична карта, попълнена от личния лекар, и данни за имунизационния статус на детето;
  • отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската градина;
  • изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпване на детето в детската градина;
  • медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен.
  • За новоприети в ясли деца се изискват следните документи:
  • здравнопрофилактична карта, попълнена от личния лекар, и данни за имунизационния статус на детето;
  • отрицателен резултат от изследване за патогенни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската ясла;
  • изследвания на кръв и урина, извършени в едномесечен срок преди постъпване в яслата;
  • изследване с отрицателна реакция по Васерман за единия от родителите, извършено в 6-месечен срок преди постъпване в яслата;
  • медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен.

Обръщаме внимание, че при децата, които възобновяват посещенията си в детски градини и ясли, вместо медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен родителите могат да декларират обстоятелството, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и нямат признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.

Допълнително, за деца, които възобновяват посещенията си в детска градина и ясла при отсъствие за повече от 2 месеца, се предоставя еднократен отрицателен резултат за чревни паразити.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори