Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-05-03 08:09:52 +0300 Храненето на детето през първите месеци и години от живота му полага основите на бъдещото му здраве и благосъстояние. Детскoто хранене

Детскoто хранене

Детскoто хранене 470 900
Храненето на детето през първите месеци и години от живота му полага основите на бъдещото му здраве и благосъстояние.

 

През първите 6 месеца

Световната здравна организация препоръчва кърмене през първите 6 месеца от живота. Кърмата е идеалната храна за новороденото. Сред известните ползи от кърменето са: (1) по-малко коремни разстройства, (2) имунитет към инфекции в първите месеци от живота, (3) по-малко алергии, (4) по-рядка честота на синдрома на внезапна детска смърт. Изключително малко са случаите с  майки, които "нямат никакво мляко". Количеството на млякото отговаря на нуждите на бебето и колкото по-често кърмим, толкова повече мляко произвеждаме. Бебето пие мляко, за да задоволи глада и жаждата си. То не се нуждае от чай или вода между храненията. Внимателно подбирайте чайовете на прах, които се предлагат на пазара, тъй като повечето от тях съдържат големи количества захар. Такива течности утоляват жаждата и частично глада на бебето (защото съдържат калории от захарта) и в резултат то пие по-малко мляко. Няма доказателства, че чаят облекчава бебешките колики.

 

През периода на отбиване от кърмата: 6-12 месеца

След навършване на 6 месеца резервът от желязо, с който се ражда бебето, започва да намалява. Кърмата пък е с ниско съдържание на желязо, а и видът желязото, който образува, е труден за абсорбиране. Освен това, растейки, бебето се нуждае от все по-големи количества мляко, които да му дадат необходимата енергия за растеж. В същото време стомахчето му има ограничен капацитет. То започва да се нуждае от твърди храни и отбиването е добре да започне.

• Когато давате за първи път на детето си твърда храна, изберете момент от деня, в който и двамата сте спокойни и в добро настроение.

• Храни, които можете да опитате: оризово брашно или зърнени култури без съдържание на глутен, пюре от моркови, картофи, карфиол, авокадо, варени ябълки, круши или банани.

• Храни, които да се избягвате: с добавени захар или сол, чай, кафе, шоколад, миди, ядки, яйца (препоръчват се след първата година).

• В началото твърдата храна трябва да се дава по веднъж на ден, най-добре около обяд. След като бебето свикне (след  1-2 седмици), може да добавите и второ, а по-късно и трето хранене. Съвсем скоро бебето ще може да участва в семейните вечери.

 

От 1- до 3-годишна възраст

Дори вече по-голямо, детето все още не може да се причисли към възрастните. Здравословният хранителен режим на родителите, богат на фибри и с ниско съдържание на мазнини, е неподходящ за храносмилателната система на детето и неговите нужди. Бебето се нуждае от 190 калории на килограм тегло, което е около 1200 калории на ден – калории, нужни и на възрастна жена с тегло от 55 килограма! С други думи, детето трябва да консумира ежедневно тези калории, за да се развива нормално, но храните трябва да са в по-малък обем поради малкия капацитет на стомаха. Това се постига с включването на основни и междинни хранения, както и с внимателното използване на храни без мазнини.

 

Дневни нужди:

(1) Въглехидрати (хляб, зърнени храни, картофи, макаронени изделия, ориз): 3-4 пъти на ден. Дозата е 1 филия хляб или 1 малък картоф или ½ чаша ориз или паста или зърнени култури.

 (2) Мляко и млечни продукти: 2-3 пъти на ден. Дозата - 1 малка чаша мляко или кисело мляко или 30 грама сирене. Използвайте пълномаслени продукти поне до втората година. Млечните продукти без мазнини не са подходящи преди навършване на 5 години, а тези с ниско съдържание на мазнини - преди навършване на 2.

(3) Плодове и зеленчуци: 3-4 пъти на ден. Дозата – един плод (ябълка, круша, малък банан) или зеленчук (малък домат, морков).

 (4) Протеини (месо, пиле, риба или боб): 1 доза дневно – 25 гр. месо или 50 гр. бобови растения. Червеното месо (свинско, телешко, агнешко) е богато на желязо и е най-добре да се консумира два пъти седмично. Ако детето ви е вегетарианец, потърсете помощта на диетолог, който да ви помогне в задоволяването на нуждите на детето за желязо и други съставки, които осигурява месото.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори