Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-07-16 11:54:13 +0300 Като родител знаем, че е важно да даваме добър пример. Добрият пример за детето ти си ти!

Добрият пример за детето ти си ти!

Добрият пример за детето ти си ти! 470 900
Като родител знаете, че е важно да давате добър пример.

Но животът може да е толкова натоварен. Има задължения за вършене, поръчки за изпълнение, събития, на които да присъстваме. И разбира се, имаме и деца, които трябва да възпитаваме.

Поведението на родителите има огромно влияние върху поведението на децата и това, в какви възрастни ще израснат те. Но улисани в задачи понякога забравяме да си зададем въпроса: „Давам ли добър пример на децата си?“ Затова днес ти споделяме 14 начина да бъдеш добър пример за твоето дете.

 

  1. Не се срамувайте да покажете, че понякога сте уязвими. Не се страхувайте да разкажете на децата си за вашите неуспехи и недостатъци. Споделете с тях как сте се научили да бъдете издръжливи. Обяснете им как сте преодолели предизвикателствата и препятствията, с които сте се сблъсквали.

 

  1. Ценете взаимоотношенията повече от материалното богатство. Покажете на децата си, че връзките винаги имат по-голямо значение от вещите. Покажете им, че е грешно хора да бъдат използвани, за да постигнем собствените си цели или, за да задоволим егото си.

 

  1. Смело посрещайте предизвикателствата. Излизайте редовно извън зоната си на комфорт и се изправяйте срещу страховете си. Децата ви ще се учат от позитивното ви отношение.

 

  1. Бъдете ангажирани с личностното развитие. Винаги се усъвършенствайте по някакъв начин. Усъвършенствайте знания, умения и емоционалния си контрол, променяйте навици, които не харесвате. Децата ви ще виждат, че се стремите към по-пълноценен живот.

 

  1. Грижете се за здравето си. Сигурни сме, че искате децата ви да бъдат здрави и силни, затова дайте пример в тази област. Поддържайте физическа активност, хранете се пълноценно и си набавяйте необходимото количество сън всяка вечер. Не само ще бъдете по-здрави, но и ще имате повече енергия, за да бъдете страхотен родител!

 

  1. Правете искрени комплименти на другите. Правейки комплимент на някого, може да оправите деня му. Нека децата ви научат как да забелязват дребните детайли, които правят всеки от нас толкова специален.

 

  1. Управлявайте емоциите си. Когато се сблъскате с разочароващи или тревожни ситуации, използвайте различни техники, за да запазите спокойствие. Децата ви ще научат от вас колко е важно да контролират емоциите си, както и как да не се нахвърлят върху другите в изблик на силни отрицателни  усещания. Това ще им помогне да избегнат нежелани конфликти в бъдеще.

 

  1. Бъдете добър слушател. Това е един от начините да покажете уважение към другите. Така че, ако някой ви говори, приберете телефона си и слушайте внимателно.

 

  1. Поискайте да чуете мнението на другите. Вместо просто да се интересувате от вашата гледна точка, потърсете мнението на другите. Това ще разшири вашата собствена перспектива.

 

  1. Прощавайте на себе си и на другите. Ако съжалявате за грешка от миналото, сега е моментът да си простите. Ако ви тежи от нещо, което другите са ви направили, сега е моментът да им простите. Покажете на детето си, че е важно да си вземем поука от минали грешки, но е също толкова важно и да се отърсим от неприятните спомени и емоции.

 

  1. Не говорете лошо за себе си. Не казвайте: „Прекалено съм необразован, за да успея“, „Нетърпелив съм“, „Имам избухлив нрав“. Фокусирайте се повече върху възможностите, вместо върху ограниченията. Работете, за да превъзмогнете недостатъците си. Така ще предадете на детето си умението винаги да се старае да превъзмогва собствените си недостатъци.

 

  1. Извинете се, когато сте сгрешили. Разбира се, че всички правим грешки, не сме съвършени. Но бъдете открити. Извинете се, когато не сте прави. Така децата ви ще ви възприемат като честни и смели хора и ще искат да бъдат като вас.

 

  1. Помолете за помощ, ако имате нужда. Всички стигаме до момент, в който се нуждаем от помощ. Ако имате нужда от помощ или напътствия, не се колебайте да ги потърсите. Покажете на детето си, че не е необходимо винаги да понася цялата тежест и отговорност само – да споделяш, да търсиш съвет от другите, да помолиш за помощ – все неща, които ще укрепят връзката ти с другите и ще ти помогнат да се справяш по-добре със задачите и предизвикателствата, които стоят пред теб.

 

  1. Отделяйте време за четене, когато сте свободни. Децата ви попиват от вас. Понякога споделяйте с тях интересните неща, които научавате чрез книгите, които четете. По този начин те може да станат по-мотивирани да работят усилено и в училище!

 

В този момент може би си мислите: „Искате да кажете, че трябва да направя всички тези неща, за да дам добър пример на децата си? Не съм перфектна все пак!“

 

Разбира се, не сте перфектна. Никой не е. Но винаги можем да се стремим към усъвършенстване – да бъдем по-сърдечни хора и по-пълноценни родители, които имат по-добри родителски умения.

 

Затова вместо да се притеснявате, че се налага да влагате толкова много усилия, насочете се към един или два елемента от списъка, по които бихте искали да работите. Направете малка промяна тази седмица или дори този месец.

 

Родителствoто е пътешествие за цял живот, в което се впускаме още щом малкото човече се появи в семейството. Така че нека приемем предизвикателствата по пътя с усмивка и вълнение!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори