Помолихме Димитър да ни сподели своята рецепта за лесен за изпълнение в домашни условия козунак, идеален за заети майки!
Трябва да отбележим няколко важни неща:
- Посочените съставки са достатъчни за 2 козунака.
- Козунакът се прави се прави между 1 и 2 дни в зависимост дали решите да го оставите да ферментира (втаса) бавно (в хладилника) или бързо (на стайна температура). Това го прави идеален да разделите времето за направата му на части, за да можете да обърнете внимание на детето си.
Необходими продукти:
За закваска: 250г брашно, 7г суха инстантна мая, 200г мляко
Ферментация на закваската: 1-2 часа на стайна температура или 12-24 часа в хладилник
За основното тесто: 450г закваска, 300г брашно, 100г захар, 5г сол (1ч.л.), 3 яйца, 150г меко масло
Ферментация на основното тесто: 2-3 часа на стайна температура с 1-2 часа охлаждане или 12-24 часа в хладилник
Втасване на основното тесто: 2-3 часа на стайна температура или 12-24 часа в хладилник
Печене: 180-190 градуса, без вентилатор 30-40 минути
Маслена плънка (за 1 козунак): 80г масло, 50г пудра, захар
Шоколадова плънка (за 1 козунак): 100г шоколад, 30г масло, сол, лют пипер, усики, ром, портокалови кори
Шоколадова плънка втори вариант (за 1 козунак): 150г течен шоколад
Таханена плънка (за 1 козунак): 100г тахан/фъстъчено масло, 30г масло, 50г пудра захар
Точни инструкции и обяснения за направата на козунака можете да видите във видеото тук:
Коментари