Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-06-15 09:29:35 +0300 Учените твърдят, че децата до 18 месеца изобщо не трябва да влизат в контакт с цифрови устройства Екранното време на децата - кога много е твърде много?

Екранното време на децата - кога много е твърде много?

Екранното време на децата - кога много е твърде много? 470 900
Учените твърдят, че децата до 18 месеца изобщо не трябва да влизат в контакт с цифрови устройства

Факт е, че дългият престой у дома поради ситуацията с коронавируса накара повечето деца да прекарват безкрайни часове пред екраните. А когато детето вече е изчерпало всички възможности за забавление, а на майка му се налага да работи от вкъщи, отговорът на въпроса "Мамо, мога ли да гледам телевизия?" обикновено е утвърдителен.
Но колко време трябва да прекарва едно дете пред телевизора, телефона или таблета?

Американската академия по педиатрия препоръчва децата до 18-месечна възраст изобщо да не влизат в контакт с цифрови устройства. За децата между 18 и 24 месеца трябва да се запознават с екраните постепенно, но не повече от 10 минути на ден, а за децата между 2г. и 5г. времето пред подобни устойства не трябва да надвишава общо един час на ден.

Въпреки това изследванията в областта показват, че почти 9 от 10 деца (87%) надхвърлят тези ограничения.
Американско научно проучване показва, че едногодишното дете прекарва средно почти час (53 минути) пред екрана на телевизор, компютър или мобилен телефон, докато на тригодишна възраст това време се увеличава до около два и половина часа (150 минути).

По голяма част от децата, които прекарвата толкова време пред екраните са деца, чиито майки са домакини, деца, които не ходят в детска градина, но остават вкъщи под наблюдението на родител, роднина или детегледачка, както и деца, които имат родители с по-ниско образователно ниво.

До осемгодишна възраст тези деца продължават да прекарват повече време на екран от своите връстници.

Изследователи от американските национални здравни институти, както и от университетите в Ню Йорк и Олбани, публикувани в американското медицинско списание JAMA Pediatrics, са изследвали близо 4000 деца на възраст от 12 до 36 месеца и по-късно същите деца на възраст седем до осем години.

„Нашите открития показват, че навиците пред екраните започват от съвсем невръстна възраст. Ето защо превенцията за намаляване на времето пред екрана има по-голям шанс за успех, ако започне възможно най-рано “, каза изследователят.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори