Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-10-08 17:39:36 +0300 Раждането може да бъде болезнено. Епидурална анестезия - какво трябва да знаеш

Епидурална анестезия - какво трябва да знаеш

Епидурална анестезия - какво трябва да знаеш 470 900
Раждането може да бъде болезнено.

Вероятно ще се почувстваш по-спокойна по време на раждане и по-подготвена да се справиш с това събитие, ако се информираш какво те очаква и какви са възможностите ти за намаляване или освобождаване от болката.

  • Проучи как преминава раждането – така ще се почувстваш по-малко уплашена, сякаш „контролираш“ събитията до някаква степен. Не се притеснявай да зададеш на акушерката или лекаря си всички въпроси, които те тревожат в предродилните часове.
  • Научи как да се отпуснеш, да останеш спокойна и да дишаш правилно.

 

  1. Какво представлява епидурална упойка при раждане?

Епидуралната анестезия е вид локална анестезия. При нея упойката се инжектира в епидуралното пространство на гръбначния мозък (между два от прешлените). Медикаментът се влива посредством куха игла и има за цел да блокира предаването на сигнали между гръбначномозъчните нерви, за да се постигне загубата на сетивност.

Епидуралната анастезия се използва често при раждане поради следните причини:

  • Тя може да бъде полезна за жени, които преминават през дълго или особено болезнено раждане, защото при повечето жени осигурява пълно облекчаване на болката.
  • При поставяне на епидурална анастезия жената остава в съзнание и е наясно какво се случва около нея. Когато настъпи моментът на раждане майката е в състояние да чуе и види бебето.

 

  1. Как се прилага епидуралната анестезия?

Докато жената седи или лежи настрани, анестезиологът ще почисти гърба ѝ с антисептик, след което с по-тънка игла ще вкара местна упойка, за да изтръпне малка област от гърба ѝ. С по-дебела игла ще влее медикамент чрез катетър в епидуралното пространство. Иглата ще бъде извадена, а катетърът фиксиран с пластир. Важно е да се отбележи, че епидуралната упойка трябва да се прилага само и единствено от опитни анестезиолози.

 

  1. Как действа епидуралната анестезия?

Необходими са 20-25 минути, за да подейства напълно епидуралната упойка. Тя достига рецепторите за болка в гръбначния мозък, като временно блокира нервните влакна, така че те да не могат да предават сигналите за болка към мозъка. По този начин жената спира да има усещане за болка. Контракциите на родилката и сърдечната честота на бебето ще бъдат постоянно наблюдавани. Това означава, че около корема на жената ще бъде прикрепен колан.

 

  1. Има ли странични ефекти епидуралната анестезия?

Епидуралната анестезия е ефективна в премахването на болки и показва нисък риск от странични ефекти. Но както при всяка медицинска интервенция, вероятността от странични ефекти не е изключена. Сред страничните ефекти може да се наблюдават:

  • Понижено кръвно налягане
  • Болки в кръста
  • Временни неврологични проблеми
  • Усещане за тежест в краката
  • Трудност при уриниране

 

Раждането е вълнуващ и много напрегнат момент за всяка майка. Важно е да се информираш как преминава раждането, за да си подготвена и максимално спокойна. Вслушвай се и изпълнявай насоките и наставленията на медицинския екип. Рисковите фактори при епидуралната анестезия са сведени до минимум, когато тя се прилага от опитен екип в добре оборудвана зала.

 

 

 

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Нашите спонсори

Нашите партньори