Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-07-07 17:35:00 +0300 Развитието на бебето се проследява по различни начини - то не се състои само в отчитане на ръста и теглото. Етапи в развитието на детето от 0 до 5г.

Етапи в развитието на детето от 0 до 5г.

Етапи в развитието на детето от 0 до 5г. 470 900
Развитието на бебето се проследява по различни начини - то не се състои само в отчитане на ръста и теглото.

Има закономерна редица от други основни етапи в развитието през цялото детство, за които да следите като родители.

Началните двигателни и езикови умения могат да се видят още в първите месеци от живота на бебето.

Например, през първия месец започва с първите опити да "гука". На възраст от 3 месеца е характерно да повдига главата си нагоре, докато е поставено по корем. На 4 месеца издава поредица от звуци, когато му се говори, или се смее.

Добра идея е родителите да следят тези основни етапи от ранна детска възраст, заедно с по-очевидните неща, като ходене и говорене, които започват около годинката. Просто внимавайте със сравняването между детето ви и негови връстници или по-големи братя и сестри. Всяко дете се развива със свой собствен темп и има широк диапазон при различните етапи - например някои деца прохождат още на 9 месеца, а други чак на годинка и 2 месеца.

 

 

Ако детето ви не съответства на таблицата, не се паникьосвайте. Това често се дължи на незначителни проблеми или дори няма такива. Понякога родителят просто не дава възможност на детето да развие някое умение. Например, бебето може да не седи самостоятелно, защото винаги е носено на ръце или в слинг, вместо да има време да постои само на пода или на леглото.

Друго често обяснение е преждевременното раждане. Децата, които са недоносени, може да нямат същите мускулна сила и развитие - това може да доведе до забавяне на двигателните умения, което обикновено отзвучава с времето.

Когато децата изостават в речта или разбирането, нерядко виновна за това се оказва загубата на слуха поради повтарящи се ушни инфекции. По-рядко срещаната причина е аутизмът, особено ако детето също има затруднения в социалното взаимодействие. Децата, които са растат в семейство, в което се говори на повече от един език, също могат да имат чувствителни забавяния на речта, но обикновено наваксват до около 2-годишна възраст.

 

Ранната намеса не само подобрява развитието на детето, но подобрява връзката между родител и дете и разбирането на родителя за проблема му (ако е налице такъв).

 

Забавянето на речта е от особено значение за академичния потенциал на детето. Ако децата имат значително забавяне на говора на 2-годишна възраст, има вероятност да срещнат проблеми с ученето по-късно (дислексия, дискалкулия, дисграфия и др). И така, колко рано трябва да предприемете действия? Дори на 12-месечна възраст, ако забележите, че детето ви е наистина тихо, не бърбори или не отговаря, когато му говорите, направете консултация със специалист.

 

Експертите предлагат следните съвети за насърчаване на развитието на вашето дете:

Груба моторика

  • Поставете бебетата върху коремчето му, докато е будно, за да укрепнат мускулите на шията и гърба му 
  • Създайте безопасна домашна среда и поставете бебетата на пода, за да си играят
  • Дайте достатъчно време и мъзможност на по-големите деца навън, където да бягат и да скачат

 

Фина моторика

  • Осигурете играчки с различни текстури, които насърчават бебетата да изследват с пръсти
  • Осигурете подходящи за възрастта пъзели, блокове, хартия и пастели
  • Насърчавайте по-големите бебета да се хранят самостоятелно


Езикови умения

  • Пускайте музика за новородени, за да стимулирате слуха на бебето
  • Говорете с детето си
  • Четете на детето си
  • Именувайте обектите, когато посочвате снимки или картинки


Социално взаимодействие

  • Смейте се и се усмихвайте на бебето си
  • Ограничете телевизията и играйте с детето си


Социалното взаимодействие е по-важно, отколкото предишните поколения са си давали сметка. Затова не оставяйте децата да се оправят изцяло сами. Занимавайте се ежедневно с тях и ги подкрепяйте постоянно, докато откриват света стъпка по стъпка.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори