Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-01-22 09:55:04 +0200 Прекаленото закрилническо поведение на родителите може да се отрази негативно на децата по много начини. Ето защо е по-добре да оставите децата си да се справят сами

Ето защо е по-добре да оставите децата си да се справят сами

Ето защо е по-добре да оставите децата си да се справят сами 470 900
Прекаленото закрилническо поведение на родителите може да се отрази негативно на децата по много начини.

Постоянната намеса в живота на детето ви може да доведе до депресия и ниско самочувствие, както и да ги остави по-скоро неподготвени за предизвикателствата в живота. От друга страна, ако ги оставите да се справят сами с проблемите и предизвикателствата, може да има много предимства.

 

1. Важно е за развитието
Има няколко важни етапа, които детето трябва да премине и пълзенето е един от тях. Това не само помага да се развият мускулите на телцето му, подобрява координацията и вестибуларната система, но също така и развива на базово ниво уменията за решаване на проблеми. Ето защо не трябва да ограничавате движението на детето си: просто се уверете, че е в достатъчно безопасна среда и го оставете да постигне своите малки цели.

 

2. Изгражда умения за решаване на проблеми
Да се ​​научим да се справяме сами с трудни ситуации е от решаващо значение за децата. Те трябва да вземат собствени решения, за да развият определени умения, а някои от решенията им може дори да са грешни. Но това е добре, защото децата се учат не само от успехи, но и от неуспехи.

 

3. Научава се да управлява своите емоции
Децата трябва да се научат как да се държат в съответствие с възрастта си и определени ситуации. Докато плачът в отговор на нещо може да е абсолютно нормален за едногодишни бебета, по-големите деца трябва да могат да реагират по различен начин. Затова трябва да ги насърчите да се замислят и по-внимателно да изберат ефективен отговор, вместо да реагират импулсивно и първосигнално, казват експертите.

 

4. Децата стават по-умни
Изпълнението на трудни училищни задачи заедно с детето ви всъщност може да донесе повече вреда, отколкото полза. Перфектното домашно, направено с ваша помощ, няма да ги направи по-умни. За разлика от това, получаването на лоша оценка може да бъде добра възможност за учене. Това ще им помогне да разберат как да предотвратят грешки в бъдеще, а също така ще видят, че светът не свършва, ако понякога объркат.

 

5. Помага при саморегулация
Наистина е важно децата да се провалят понякога, тъй като това е единственото нещо, което може да ги научи да реагират правилно, когато се чувстват зле. Експертите казват, че ако не се научим да търпим неуспех, децата развиват тревожност и безпокойство. Неизбежно ще възникнат неуспехи и те трябва да знаят как да се справят с тях по балансиран и спокоен начин.

 

6. Научават се, че е нормално да поискаш помощ
И, разбира се, децата трябва да се научат да искат помощ, когато имат нужда от нея, без да се страхуват или срамуват. За това вашата реакция на детските затруднения трябва да бъде адекватна, така че то да има положителен опит, когато потърси подкрепа. И когато се случи нещо по-сериозно, те ще се чувстват по-сигурни и уверени, когато се наложи да потърсят помощ.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори