Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-12-15 16:53:25 +0200 А чували ли сте за козата Йолупукки и гномът Юлтомтен? Ето как наричат Дядо Коледа в различните страни в Европа

Ето как наричат Дядо Коледа в различните страни в Европа

Ето как наричат Дядо Коледа в различните страни в Европа 470 900
А чували ли сте за козата Йолупукки  и гномът Юлтомтен?

Кой не очаква добрия белобрад старец в навечерието на Коледа? Всяко дете тръпне в очакване на подаръка си от Дядо Коледа, който има сложната задача да разнесе милиони и дори милиарди дарове през нощта след Бъдни вечер. 

Макар и образът на пълничкия, винаги облечен в червено дядо да датира едва от средата на миналия век, благодарение на масираната рекламна кампания на Кока-Кола, то легендите за възрастния светец и покровител на зимните празници имат своите корени в различни легенди по света. Сказанията за него са безброй, също както имената, с които го наричат. Блoгъpът Джeйĸъб Mapиaн e авторът на тази cпeциaлнa ĸapтa, в която можете да видите paзнooбpaзнитe имeнa нa Дядo Koлeдa в цялa Eвpoпa.

В Испания е познат под името Папа Ноел, във Франция - Пер Ноел, а в Турция като Ноел Баба, а в Италия - Баббо Ноел, които са с общото значение Татко Коледа. В Румъния пък названието е Мош Крачун, което означава Дядо Коледа. Твърди се, че думата Crăciun идва в румънския брез българския и по-конкретно старобългарската дума крачун, обозначаваща паганския празник на зимното слънцестоене. 

В Полша и Гърция Дядо Коледа е символичен образ, произхождащ съответно от Свети Николай и Свети Василий. В северните държави като Норвегия и Швеция пък подаръците носи коледния гном, познат като Юлиниссен и Юлтомтен. 

В Германия пък го наричат Вайнахтсман или буквално Коледния човек. В други централноевропейски страни като Австрия, Чехия и Словакия образът на Дядо Коледа е свързван с християнството и е познат като Джезисек или бебето Исус. 

Всички класации за нестандартни коледни легенди оглавява обаче Финландия. Там вярват, че коледните подаръци ги носи козата Йолупукки. 

 

Източник: jakubmarian.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори