Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-03-18 10:10:47 +0200 В първата част на материала разгледахме емоционалните ефекти на кибертормоза, а днес ще обърнем внимание на психическото и физическото му въздействие. Ефектите от кибертормоза в реалния живот на децата (II част)

Ефектите от кибертормоза в реалния живот на децата (II част)

Ефектите от кибертормоза в реалния живот на децата (II част) 470 900
В първата част на материала разгледахме емоционалните ефекти на кибертормоза, а днес ще обърнем внимание на психическото и физическото му въздействие.

Първа част на статията можете да намерите тук.

 

Психични ефекти от кибертормоза

Когато кибертормозът се превърне в продължително явление, жертвите често се отнасят към света около тях по различен начин от другите. За мнозина животът става безнадежден и безсмислен.

Те губят интерес към неща, на които някога са се радвали и прекарват по-малко време в общуване със семейството и приятелите си. И в някои случаи може да настъпи депресия и мисли за самоубийство. Ето по-подробен поглед върху психичните ефекти на кибертормоза.

  1. Депресия и безпокойство

Жертвите на кибертормоз обикновено се поддават на тревожност, депресия и други състояния, свързани със стреса. Допълнителният стрес от редовния сблъсък с кибертормоза краде чувството им за щастие и доволство. Това също увеличава притеснението на децата и ги изолира от връстниците им.

Кибертормозът подкопава самочувствието и чувството за себестойност на жертвите, което допринася за усилването на депресията и тревожността.

  1. Ниско самочувствие

Кибертормозът често атакува жертвите там, където са най-уязвими. Жертвите на тормоз може да изпитват силно недоволство от това, което са – не виждат стойност в същността и заниманията си, не се чувстват оценени от околните.

Специалистите предполагат, че тъй като младите хора имат силна психологическа нужда да бъдат част от група от връстници, както и да бъдат приети от своите приятели и съученици, кибертормозът може да причини психологическа дезорганизация, неспособност да оценим собствените си качества и в крайна сметка ниско самочувствие. Кибертормозът е възможно да доведе и до суицидни мисли.

  1. Самонараняване

Понякога жертвите на кибертормоз реагират на интензивните чувства и емоции като се нараняват физически по някакъв начин – чрез порязване например.

Други младежи нарушават диетата си или се хранят с убеждението, че ако променят начина, по който изглеждат, тормозът ще спре. При трета група, жертвите ще се опитат да променят нещо във външния си вид или отношение, за да избегнат допълнителен тормоз. Във всяка от тези ситуации съществува опасност жертвата да се самообвинява и следователно да иска да се самонакаже.

  1. Академични проблеми

Децата, жертви на кибертормоз, могат да загубят интерес към образователния процес. В резулта на което те имат много по-висок процент на отсъствия от децата, които не са обект на тормоз.

Оценките им също страдат, тъй като им е трудно да се концентрират или учат поради безпокойството и стреса, причинени от тормоза. А в някои случаи децата или ще напуснат училище, или ще загубят интерес да продължат образованието си след гимназията поради кибертормоза.

  1. Самоубийствени мисли

Кибертормозът увеличава риска от самоубийство. Децата, които постоянно са измъчвани от връстници чрез текстови съобщения, чатове и др., често изпадат в безизходица и не виждат край на тази спирала от тормоз и унижения.

При по-тежките случаи самоубийството изглежда като единствения рационален начин да се избавят от болката и насилника. Затова е изключително важно да следите за настроението и поведението на детето си, за да сте готови за ответна реакция, ако усетите, че е жертва на кибертормоз.

 

Физически ефекти от кибертормоза

Да си жертва на кибертормоз е смазващо, особено ако много деца участват в тормоза. Сякаш целият свят е срещу теб, а стресът е огромен товар, който не съумяваш да понесеш.

Тези отрицателни чувства могат да доведат до физически симптоми като главоболие, болки в стомаха, кожни заболявания или други физически неразположения. Ето по-подробен поглед върху някои от физическите ефекти на кибертормоза.

  1. Стомашно-чревни проблеми. Стресът от тормоза може да причини състояния като стомашни язви, разстроен стомах и коремна болка, които водят със себе си гадене, повръщане и диария.
  2. Хранителни разстройства. Децата, които са обект на кибертормоз, често внасят промяна в хранителните си навици като пропускане на хранене или обратното - преяждат редовно. Тъй като чувстват, че животът им е извън техния контрол, те гледат на начина си на хранене като на нещо, което могат да контролират. Но съществува риск от хранително разстройство, особено ако тормозът е причинил изкривен образ за тялото на подрастващото ви дете.
  3. Нарушения на съня. Кибертормозът може да повлияе на моделите на сън на човек. При жертвите  не е изключено да се появят проблеми със съня като безсъние, повишена нужда или желание за сън или преживяване на кошмари.

Ако забележите, че детето ви изпитва промени в хранителните си навици или ако има засилени физически проблеми, важно е да говорите с лекуващия лекар. Това може да са признаци на много по-дълбоки неразположения и трябва реагирате възможно най-бързо и отговорно.

 

Ако детето ви е подложено на кибертормоз е важно да му помогнете да предприеме стъпки да се справи със ситуацията. Това може да означава докладване на насилниците в социалните мрежи, уведомяване на училищната администрация и дори на полицията. Уверете се, че правите каквото можете, за да сложите край на отрицателните усещания, включително като се запознаете със законовите норми за реакция при кибертормоз.

Бел.ред.: В България можете да потърсите за съдействие и повече информация Българския център за безопасност в интернет

Междувременно проявете търпение и разбиране към катарзиса, през който преминава вашето дете. Общувайте ежедневно и следете отблизо промените в настроението и поведението. Търсете консултация със специалист, който да следи за менталното състояние на младежа.

Всеки човек, жертва на кибертормоз, може да се възползва от наличието на терапевт, който да го учи как да се справя и да реагира на кибертормоза по здравословен начин. Разработването на ефективни стратегии за справяне може да помогне на детето ви да преживее тази буря като същевременно изгради устойчивост и постоянство.

 

Текстът е адаптиран от www.verywellfamily.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори