Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-07-13 16:48:26 +0300 „Синът ми е на близо 2 години и все още не говори много добре. Другите деца на неговата възраст в детска градина са толкова общителни. Той наистина сякаш изостава. Трябва ли да се притеснявам?" Забавяне в речевото развитие - кога да се обърнем към специалист

Забавяне в речевото развитие - кога да се обърнем към специалист

Забавяне в речевото развитие - кога да се обърнем към специалист 470 900
„Синът ми е на близо 2 години и все още не говори много добре. Другите деца на неговата възраст в детска градина са толкова общителни. Той наистина сякаш изостава. Трябва ли да се притеснявам?"

Трудно е да не се притеснявате от забавяне в говора при малкото дете, особено когато повечето деца на неговата възраст изглежда говорят с пълни изречения, а вашето все още не. Въпреки че знаем, че сравняването на децата не е разумно, защото всяко дете има свой собствен темп на развитие, е трудно да устоим.

 

Както при всичко останало свързано с развитието на малките деца, те придобиват нови умения (говорене, пълзене, ходене, скачане и др.) с различни темпове и обикновено има основателна причина за това. Понякога малките деца, които се развиват рано във физическите задачи като ходене и скачане овладяват говоренето по-бавно, защото се концентрират върху овладяването на тези други умения. При децата, чиито родители (или по-големи братя и сестри) бързо предвиждат нуждите им, също се забелязва по-късно проговаряне. Причината е, че тези деца нямат стимул да придобият умението да говорят, защото  нуждите им биват удовлетворявани без да се налага вербално да ги изразяват. В случаите, когато децата се намират в двуезична среда, усвояването на говоренето отново може да бъде забавено в сравнение с децата, които чуват само един език. Във всички упоменати случаи малките децата обикновено наваксват забавянето в говора без намесата на специалисти.

 

Но е важно да признаем, че при някои деца наистина се забелязва забавяне в развитието по отношение на говора и колкото по-скоро се идентифицира проблемът, толкова по-бързо ще се намеси специалист, който да помогне на детето да преодолее това изоставане. Затова бъдете наблюдателни. Следете как детето ви реагира, когато му говорите. Разбира ли въпроси като „Гладен ли си?“, „Спи ли ти се?“ и др. Може ли да следва основни команди като „Моля, донеси ми чашата.“ или „Не тичай в супермаркета.“? Комуникира ли невербално (с посочване, например), когато иска нещо? Ако е така, това са положителни признаци  и вашето дете вероятно ще проговори скоро без проблем.

 

Ако изглежда обаче малкото дете не е в състояние да разбира какво му казвате или да покаже по някакъв начин какво иска (или просто за лично успокоение), консултирайте се с педиатър относно причините за забавяне в говора при малките деца. Поискайте среща с логопед, който  да идентифицира конкретния случай. Ако се установи забавяне на говора, проблем с общуването или орално-двигателно разстройство, е важно да започнете логопедична терапия възможно най-скоро. Навременната диагностика ще помогне на детето да се възстанови и да навакса забавянето възможно най-ефективно.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори